Böcker

Böcker

fredag 31 augusti 2012

Jane Austen + erotik = sant?

I efterföljden av framgångarna med 50 Shades of Grey spås som bekant böcker fyllda med erotik bli de nya storsäljarna. Andra böcker som sålt mycket på senare år är de här omgjorda klassikerna där vampyrer, zombier och andra monster har stoppats in i gamla 1800-talsromaner. Ni vet, jag har beklagat mig över sådana böcker förut här på bloggen, inte minst de senaste dagarna.

I alla fall, det här med att gamla klassiker skrivs om till någon annan genre går givetvis att göra på flera sätt, att korsa dem med monsterböcker är långt ifrån det enda. Man kan ju också profitera på erotikvågen och helt enkelt lägga in litet heta scener i t.ex. Jane Austens romaner. Och naturligtvis är det här något som är på gång, vilket man kan läsa om bland annat i den här artikeln i the Guardian. Ett antal böcker av Jane Austen, Jules Verne, systrarna Brontë och om Sherlock Holmes har fått små tillägg som skall "förbättra" dem.  

Motivet bakom det hela är att vi nu kommer kunna få läsa böckerna såsom vi alltid velat, men som vi inte fått på grund av att de skrevs under en tid när sexscener var otänkbara att trycka. Ursäkta, men jag håller faktiskt inte med. När man skriver in zombier hos Jane Austen blir det en komisk effekt som inte direkt är menad att utveckla originalet, utan att göra boken till något helt annat. Problemet med det är bara att det gjorts litet väl många gånger vid det här laget. Men när man lägger till erotik i samma bok verkar tanken snarare vara att förbättra handlingen. Man antyder att det fattas något i de ursprungliga böckerna. 

Jag är inte alls säker på att Jane Austen om hon hade levt på 2000-talet hade valt att skriva erotiska böcker. I en tid när kvinnor kan välja fritt vad de vill ha för utbildning och yrkesarbete är väl ungefär lika troligt att hon hade valt att bli finansanalytiker, fotomodell eller austronaut istället. Jag tycker inte att man kan förutsätta att hon hade velat ha med en massa sex i sina böcker om det bara hade varit lagligt och socialt accepterat. 

Var och en som vill kan väl få fantisera om Mr Darcy, men SNÄLLA inse att det här är böcker som inte för inte betraktas som klassiker och fortfarande läses trots att de skrevs för rätt många år sedan. De har stora litterära kvaliteter bland vilka finns förmågan att bygga upp en spänning mellan huvudpersonerna även om man inte får följa med dem ända in i sängkammaren. De behöver inga klåfingriga små tillägg. Vad kommer härnäst, är det någon som vill måla dit litet coola piercings på en Rembrandtmålning kanske? Det finns väl mycket både inom konst och litteratur som man kunde fixa till litet så att det blev bättre..?

Vill någon skriva eller läsa erotiska böcker, gör det – inte mig emot. Jag lägger inga moraliska aspekter på den saken. Men lämna Jane Austen & co i fred, deras böcker står sig alldeles utmärkt utan några förbättringar. Och nu har den sura gammalgothen talat igen. Ha! 

1 kommentar:

  1. Jag ser inte dem som förbättringar utan som parodier på dem, och då blir det hela mycket trevligare (det går ju inte att förbättra Jane Austen!) :)

    SvaraRadera