Böcker

Böcker

onsdag 2 oktober 2013

Quidditch-eländet

För mig, liksom många andra, var en av de stora höjdpunkterna i Harry Potterböckerna när han ÄNTLIGEN slutade i quidditchlaget.* Det kändes som "Yes! Lyckan är fullständig! Det finns ett slut på sporteländet!" Att Harry i likhet med många pojkar gillade sport var en sak, att vi som läsare var tvungna att genomlida trista matcher och träningar är något annat.

Just därför känner jag inte direkt att entusiasmen är på topp när ryktena nu börjar gå om ännu en film som skall utspela sig i JK Rowlings trollkarlsvärld, utöver den om Newt Scamander som det skrivits en hel del om tidigare. Den kan säkert bli rätt trevlig, men i den andra nya filmen skall temat vara ... just det, quidditch. (paus här för att dunka huvudet i bordet en stund) Jo, jag vet att det finns massor med HP-fans som förälskat sig i den här fantasysporten, men det är uppenbart att de inte sett samma saker som jag i böckerna. Kul för dem, säger jag bara. För egen del är kommentaren till den här filmnyheten ett "hmmpf..." En trösten är att allt verkar rätt vagt, vad jag förstår är projektet fortfarande bara i planeringsstadiet. Alltså kan vi än så länge leva i en självbedräglig förhoppning om att det kanske aldrig blir något av med det här.

* Jag tycker inte att det är en spoiler att avslöja den här saken om handlingen i böckerna. Helt säker är jag inte på att det faktiskt finns läsare av den här bloggen som inte redan plöjt alla delarna i serien, och om alla har läst spelar det inte någon roll. Men om det till äventyrs skulle existera någon senfärdig person som planerar att ta sig an dem, så kommer den här upplysningen kännas som ett tryggt ljus i det nattsvarta mörker som utgörs av de till synes oändliga quidditch-referaten. De pågår trots allt inte för evigt, det bara känns så ibland. Det finns ett slut på allt ont, även quidditch!

12 kommentarer:

 1. Hmmm. Vet inte riktigt vad jag tycker om quidditch. Det var ju inte min favoritdel av storyn så att säga, men var det kul ibland? Japp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Näää ... eller så är det bara för att jag blir så monumentalt uttråkad av sport! :)

   Radera
 2. Jag störde mig mindre på det i böckerna än i filmerna, kanske beroende på att det i filmerna skulle dras ut på all action så förbannat. Jag kan förstå det men det är oftast sådana där actionsekvenser som tråkar ut mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, det var värre i filmerna. Just därför är det oroväckande att det är just en film det är fråga om... Och håller också med om att actionscener alltför ofta pågår för länge i filmer. Bara för att folk rör sig snabbt blir det inte mer spännande om de håller på i evigheter utan att det är någon större poäng med det!

   Radera
 3. Arina, jag håller nog med dig här!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I böckerna kunde man ju läsa litet snabbare när kvastarna plockades fram, men på film kan man ju inte det. Eller man kan väl snabbspola, men det känns inte riktigt rätt... :)

   Radera
 4. Jag håller med, det var så himla tråkigt med alla långa sportskildringar. Jag antar att det var ett taktiskt grepp från författaren för att locka elvaåriga sportkillar att läsa, men för mig var det bara segt. (Värre i filmerna än böckerna dock).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag inser att quidditchen var där för att Harry skulle få vara en vanlig kille som vanliga ungdomar kan identifiera sig med, och då är det ju ofta sport som gäller. Men på oss gothnördar funkar inte det! :D

   Radera
 5. Att det ens finns HP-fans som gillar quidditch är för mig helt obegripligt. Jag erkänner villigt att jag vid omläsningen av tidigare böcker inför släppet av den sista hoppade över alla tråkiga quidditchmatcher och träningar utan att ens få dåligt samvete. Det är faktiskt skittråkigt att läsa om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, obegripligt är vad det är! :) Och det blir verkligen inte roligare att läsa det om igen. Fast vid omläsning vet man vad som händer och alltså vad som är överhoppningsbart...

   Radera
 6. Quidditchmatcherna var det tristaste i filmerna. Gäsp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, bara för att man kan göra film där det ser ut som folk flyger på kvastar blir det inte roligt att titta på... zzzz...

   Radera