Böcker

Böcker

lördag 12 oktober 2013

Drömgångare

Drömgångare (The Bone Season) av Samantha Shannon utspelar sig i ett dystopiskt framtida Storbritannien, där människor med klärvojanta förmågor jagas av myndigheterna. Paige är en av dem, och hon har dessutom en både sällsynt och kraftfull förmåga. Hon är en "drömgångare", som kan att ta sig in i andras medvetanden –  och samtidigt skada eller till och med döda dem. I London är hon i klorna på ett gangstersyndikat som utnyttjar klärvojantas förmågor för sina syften, vilket kanske inte alltid är så roligt. Hon är dock hellre där än blir infångad av myndigheterna, för då vet ingen vad som händer. Alla som åker fast försvinner, det är allt Paige vet. Själv kommer hon dock så småningom få veta att den värld hon lever i är mycket mer komplicerad än hon hittills känt till. Det finns dessutom andra som också är i högsta grad intresserade av att utnyttja hennes särskilda förmågor.

Samantha Shannon är ytterligare en i raden av författare som sägs vara "den nya J.K. Rowling". Det är hon väl knappast, men jag tyckte ändå att Drömgångare var trevlig läsning i sin genre. Det man kan invända emot är att det här är en bok som inte gör det helt lätt för sig. Samantha Shannon har konstruerat en värld som på sitt sätt är väldigt invecklad. Det finns en otrolig mängd klärvojanta och blir ganska snart stört omöjligt att hålla ordning på terminologin. Vad är skillnaden mellan en kartomantiker och en rabdomantiker, till exempel. Men man behöver inte lära sig allt det där, boken fungerar utmärkt om man struntar i alla namn och bara hänger med i handlingen istället. Även om man inte kommer ihåg varje persons titel, så är det ingen risk att man blandar ihop dem eller missförstår vad som händer.

Drömgångare är urban fantasy med en tuff tjej i huvudrollen, inte helt ovanligt om man ser till de senare årens bokutgivning. Rätt förutsägbart är det också vad som kommer hända, men det är ändå spännande läsning. Huvudpersonen Paige är litet lagom kantig, men på samma gång sympatisk och handlingskraftig. Övriga personer lär man dock inte känna särskilt väl, även om den så kallade väktaren framstår som en intressant person (eller vad han nu är). Sådär väldigt originell är Drömgångare alltså inte, men kan verkligen rekommenderas till den som vill hitta något nytt att läsa efter att ha avverkat böcker som Divergent och Hungerspelen. Vi kommer säkert få höra mer om Samantha Shannon i framtiden, om inte annat verkar det bli fler böcker i serien om drömgångaren Paige. Hoppas bara att den mystiske väktaren får vara med på ett hörn i nästa bok också...

Recensionsexemplar från Modernista

2 kommentarer:

  1. Pratade med en annan fantasyälskande vän häromdagen som beställde den i samma stund som hon läste recensionerna. Så det finns nog en överhängande risk att den hamnar i en bokhylla även i detta hem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag! Gillar man den här sortens böcker finns det inget att tveka om. :)

      Radera