Böcker

Böcker

tisdag 8 oktober 2013

Lacey Flint är tillbaka

Odödlig är S.J. Boltons senaste bok, den som på engelska har titeln Like this, forever. I den möter vi återigen polisen Lacey Flint, som dock är sjukskriven efter äventyren i Camebridge i den förra boken (Dead Scared/Livrädd). Den här gången kretsar handlingen kring en seriemördare som kidnappar och döda unga pojkar. Det är fasansfulla mord, så hemska att till och med vana utredare som Dana Tulloch inte kan undgå att bli riktigt illa berörda. Frågan är dessutom om man kan hitta mördaren innan han hinner slå till igen, innan nästa pojke försvinner.

Här har vi alltså tredje boken om Lacey Flint – tyvärr, måste jag säga. Odödlig är stundtals verkligen spännande, det är absolut en bladvändare för den som gillar blodiga deckare. Problemet är bara Lacey Flint och polischefen Dana Tulloch, trots att de skall föreställa huvudpersoner känns de väldigt platta och på något sätt helt enkelt överflödiga. Jag kan inte låta bli att önska att S.J. Bolton hade låtit bokens verklige huvudperson, pojken Barney, få sällskap av ett annat gäng poliser som skötte utredningen. Och då har vi ännu inte kommit fram till mannen med de lysande turkosa ögonen, Mark Josebury. Han och Lacey är tillsammans som två truliga tonåringar som överhuvudtaget inte vet hur man har en relation med någon annan. De kan inte kommunicera och har känslor som är otroligt draaamatiska på ett sätt som bara framstår som barnsligt. Barney och hans jämnåriga kompisar beter sig mycket mer vuxet än vad de gör. Jag hoppas att Lacey, Mark och Dana kan få semester ett tag nu, för det är ju de här återkommande karaktärerna som drar ned betyget på boken.

Nej, om man skummar de för handlingen ganska oväsentliga partierna med Lacey Flint och Mark Josebury, går den här boken definitivt att läsa även om den långtifrån är Boltons bästa. Det finns ett vagt vampyrtema, och sådant är jag ju alltid rätt svag för. Inga "riktiga" vampyrer dock, det här är en polisdeckare utan övernaturliga inslag. Upplösningen känns dock bara trist och snabbt ihopkommen, som att det var tvunget att mördaren skulle avslöjas utan att det gick att hitta på någon intressant.

Slutligen måste jag också varna för att Odödlig innehåller en del saker att reta upp sig på. SPOILERVARNING utfärdad! Det dummaste av allt är när det verkar som polisen hittat mordplatsen, där alltså en eller flera personer skall ha fått halsen avskuren så att allt blod runnit ut. Men istället är förklaringen att en menstruerande kvinna råkat göra så det kommit blod på lakanen i sängen och på golvet (?!). Eh, har man så kraftig mens är det nog bäst att söka läkare... Sedan kan jag inte låta bli att sucka djupt när Lacey, som är polis, inte ringer sina kollegor när hon tror sig fått korn på mördaren. Det är ju verkligen jättesmart när det är en galen mördare som går lös. Naturligtvis klantar hon till det så att hon själv nästan blir ett offer, för tredje boken i rad. Det börjar kännas förutsägbart nu...

Recensionsexemplar från Modernista

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar