Skuggornas bibliotek är en bokblogg med fokus på litterärt mörker av allehanda slag.
Böcker
söndag 22 september 2013
"I will show you fear in a handful of dust"
Mest känd är Stephen King som skräckförfattare, men hans litterära produktion är bredare än så. Det blir inte minst tydligt i Det mörka tornet, hans stora fantasy-epos i åtta delar som på många sätt är ett märkligt verk. Som jag skrev i mitt inlägg igår är Stephen King skicklig på att skildra vardagliga situationer, som han sedan skruvar till så att de blir riktigt otäcka. Men de här böckerna fungerar inte alls på det sättet. När vi först möter huvudpersonen Roland, revolvermannen, färdas han igenom ett ökenlandskap med klar westernkänsla. Stephen King säger i förordet att han inspirerats av Sergio Leones filmer med Clint Eastwood som den stenhårde hjälten, och till en början kan man lätt se Roland i den rollen. På jakt efter en diffus fiende färdas han genom ökenlandskapet med iskall blick och sina revolvrar ständigt redo att skjutas med. Men ganska snart inser man att de här är något helt annat än den vilda western vi känner igen. Det är snarare en slags postapokalyptisk värld, där stora krig och förödelse svept över världen. Nu lever spillror av människor i ruinerna av det som en gång var, utan att egentligen minnas vad det är som gått förlorat.
Först väntade jag på någon slags förklaring, att det som i till exempel Apornas planet skulle komma någon slags ledtråd som förklarade var det var vi befann och och vad som hänt. Men så enkelt är det inte, istället blir Rolands värld mer och mer märklig ju längre in i den man kommer. Långa partier tillbringas på en enslig strand som närmast ger intrycket av att vara så övergiven att den knappast existerar längre. Den är långt mer än resterna av en raserad civilisation, utan snarare en mytologisk plats där det är som att själva historien nått till vägs ände. Det här är The Waste Land, en ödelagd värld där det är uppenbart att tiden helt enkelt håller på att ta slut. Och Roland, han är den siste ur en krets som en gång hade makten, som styrde den här världen. Men nu är han bara en sorts relik, som likt den siste time lorden irrar runt och fortfarande försöker hitta en mening i det som ingen annan länge minns.
I sitt förord säger Stephen King att det här är hans Sagan om ringen, men det är inte sådana associationer jag får av läsningen. Det är en fascinerande värld som tecknas i böckerna, men det är inte den pseudo-forntid/medeltid som man möter hos Tolkien och många andra fantasyförfattare. Stephen King befolkar sin värld med en gigantisk mekanisk björn som löper amok, ett högintelligent tåg och gigantiska humrar. Realistiskt är det inte, man har faktiskt ganska svårt att förstå hur det samhälle som skildras har hängt ihop. Det är både feodalt riddarliv och cyborgs, fast egentligen inte samtidigt. Saker kompliceras ytterligare av att Det mörka tornet innehåller en hel del intertextualitet och referenser, såväl till Stephen Kings egna verk som mycket annat. Att den tredje boken i serien fått sitt namn från T.S. Eliot säger rätt mycket.
Roland skildras inte som en Frodo som man kan leva sig in i, sympatisera med och tycka synd om. Även om mycket tid i böckerna går åt till att berätta hans bakgrundshistoria får man ändå inte känslan av att komma honom nära. På något sätt är det som att varken Roland eller de andra personerna i böckerna egentligen lever, de är mest som ett slags skuggvarelser som inte riktigt kan förmå sig att släppa greppet om det liv de inte längre har kvar. Det uppdrag som Roland tagit på sig framstår dessutom mest som en slags fixering, och han har svårt att motivera eller förklara det ens för sig själv. Det är något han bara måste göra.
För egen del tog jag mig an uppgiften att läsa hela Det mörka tornet-serien i somras, så för mig är det här böcker som är i högsta grad aktuella. Sanningen att säga har jag dock inte läst klart dem, utan bara kommit halvvägs igenom.Men nu är ju den här serien något av Kingens livsverk – den första boken kom 1982 och den sista (senaste) förra året. Om författaren lagt ned trettio år på böckerna (även om han skrivit mycket annat också), då känns det inte rätt att hasta igenom dem. Att det tagit lång tid att skriva dem känns rätt tydligt när man läser, för det svajar och spretar en hel del. I början är det som att författaren inte riktigt vet vartåt det hela är på väg, och det dröjer rätt länge innan det egentligen börjar hända något intressant. Litet högtravande och stolpigt blir det på sina ställen, men det förlåter man lätt när dörrarna mellan världarna börjar öppna sig. Då känns det bokstavligt talat som att Stephen King tar med en till okänt territorium och i likhet med Roland bara måste jag ta mig till det där tornet.
Så här har jag tidigare skrivit om Revolvermannen och När tre blir dragna.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag håller med om Rolands värld. Till att börja med ville jag också veta vad som hänt, varför var det så öde. Var kom maskinerna ifrån? Men när man läst hela serien så får man faktiskt ganska många ledtrådar. Världen har varit högtekonologisk men "gått vidare". För vår del skulle vi väl säga gått tillbaka samtidigt som massor av monster skapats! Realistiskt? King ska inte vara realistisk. Då ska man läsa något anna om det är vad man är ute efter! ;)
SvaraRaderaPrecis, steget efter högteknologi är i den här världen ödeläggelse ... inte någon uppmuntrande framtidsvision, direkt! :)
RaderaJag har inte läst den serien än, men ser fram emot att få göra det någon gång!
SvaraRaderaDet är rätt många sidor att läsa, men verkligen bra! :)
RaderaMen å, det låter ju verkligen helt fantastiskt. Måste helt enkelt läsa men jag tar nog böckerna lite i taget utan att satsa på intensivläsning :-)
SvaraRaderaDet är ju alltid så mycket annat en vill hinna läsa, så åtta böcker i en följd känns litet väl mycket. :) En då och då känns lagom för min del, fast det går ju aldrig att veta om det helt plötsligt blir sträckläsningsläge när jag kommit längre fram i serien...
RaderaKan lova dig att böckerna bara blir bättre och bättre i serien. Började läsa när första boken kom ut för trettio år sedan. I vintras läste jag om alla från början till slut. Ett sant nöje!
SvaraRaderaKram Kim
Alla säger att de blir bättre och bättre, fast jag tyckte att det var riktigt bra redan från början. Då låter det ju otroligt lovande om nivån stiger ännu mer! :)
RaderaJag blev också fångad direkt. Och ja,,de blir bara bättre och bättre! :-)
RaderaJag hade fått höra att många plågat sig igenom första boken, men att det var värt att läsa vidare. Men det tyckte jag inte var något problem alls, jag fastnade från början!
RaderaSamma här!! :)
RaderaJag var hela tiden lite rädd för slutet på serien. Hur avslutar man en sådan mastodontberättelse utan att det blir antiklimax? Men det blev riktigt bra och ganska logiskt dessutom. Nu ska jag inte säga mer...
SvaraRaderaHmm! En anledning till att jag inte stressar mig igenom böckerna är att jag på något sätt inte vill att de skall ta slut. Fast nu blir jag nyfiken på att få veta hur upplösningen blir egentligen! :D
RaderaLåter lite som Against a Dark Background av Iain M Banks, om än i lite fler band. Den låter intressant, så jag skall ta mig till biblioteket för att låna den.
SvaraRaderaJag håller med om dina tankar om Roland där, att man trots att man har läst tusentals sidor med honom som protagonist ändå känner att man inte riktigt känner honom. Jag har upplevt liknande i andra böcker (exempelvis "Fröken Smillas känsla för snö"), men inte i något så långt epos som detta. Jag undrar om det är avsiktligt? Jag kan också rekommendera "Little Sisters of Eluria", som är en novell i samlingen "Everything's Eventual", som handlar om Roland och utspelar sig före "Revolvermannen", och där jag tyckte att man förstod honom bättre än någonsin...
SvaraRadera