Böcker

Böcker

torsdag 12 september 2013

Hogwarts revisitedJK Rowling skulle inte skriva något mer om Harry Potter, har vi ju fått höra. Enligt The Independent försäkrade hon tidigare i år på Bath Literay Festival att hon hade "no current plans to return to the series", när hon blev tillfrågad om det någon gång kunde bli aktuellt med en prequel till HP. Men det där har uppenbarligen ändrats, för nu fylls internet med häpna miner över nyheten att hon skall skriva manus till precis just en sådan serie med filmer. Eller rättare sagt, någon direkt förhistoria till Harry Potters äventyr blir det inte, men väl något som utspelar sig i samma trollkarlsvärld. JK Rowling själv kallar det för en "extension of the wizarding world". 

Filmerna skall enligt uppgift utspela sig i New York ungefär 70 år innan "the boy who lived" börjar på Hogwarts. Huvudperson blir en viss Newt Scamander, tidigare känd som författare till Harrys P:s lärobok Fantastic Beasts and Where to Find Them. Exakt vad filmerna skall handla om återstår att se, men trogna HP-läsare vet sedan tidigare att denne Newt fått sina stora kunskaper om magiska djur under många års långa och äventyrliga resor jorden runt. 

Om jag känner mig peppad inför det här? Nja, jag tror inte det kommer vara nödvändigt. Det finns goda möjligheter att det blir ett gäng roliga filmer, men hundra procent säkert är att långt innan den första har premiär kommer hypen vara helt överväldigande. Kanske kommer det inte dröja många timmar innan övermättnaden börjar kännas av... Så jag tar mig friheten att känna mig litet skeptisk, inte minst för att det ligger i min sura goth-natur göra det. För visst kan det aldrig bli samma sak? En viktig del av historien om Harry Potter var ju den här apokalyptiska kampen med ondskan, men kanske de här nya filmerna mest blir roliga fantasidjur och lustifika trollkarlar på konstiga platser? Fast samtidigt, jag kan verkligen tänka mig underbara miljöer i ett gammalt New York. Och magi och äventyr har jag svårt att motstå. Det blir nog rätt spännande att se vad de gör av det här... 


4 kommentarer:

 1. Hm, jag vet inte alls vad jag ska tycka om det här..

  Jag älskar Harry Potter och dess magiska värld men jag vet inte.. En "prequel" film? Nja...

  Återstår att se helt enkelt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst! De är lustigt, för samtidigt som jag vill tycka att det är ett jätteroligt filmprojekt kan jag inte låta bli att tänka "eeh?!" :)

   Radera
 2. Tycker det ska bli kul. För det är ju just den världen man saknar!
  Jag va lika tveksam till The Hobbit, boken före sagan om ringen trioligin. Älskar både böckerna och filmerna och hade svårt att tänka mig en film före de skådespelarnas tid... Men jag blev mkt glatt överraskad!
  Så det här ser jag verkligen fram emot! =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas verkligen att de här filmerna blir en glad överraskning! :) Och visst har de väl alla förutsättningar ... men ändå, tveksamheten kommer finnas där till jag fått se själv vad jag tyckte!

   Radera