Böcker

Böcker

torsdag 23 augusti 2012

Viktoriansk goblinpunk


Jag har en tendens att bli besviken på böcker inom genren steampunk och jag har insett att det beror på att det så ofta helt enkelt är alltför litet punkkänsla i dem. Istället brukar det vara alltför många frasande kjolar och tebjudningar för att passa min smak. Några sådana brister hittar man dock inte i God save the Queen av Kate Locke, där det istället är steampunk av ett mer opolerat och ostädat slag.

God Save the Queen utspelar sig i viktoriansk tid, fast ändå i nutid, i ett London där det fortfarande rullar hästdroskor på gatorna samtidigt som om det också finns motorfordon och elektricitet. Det kan låta motsägelsefullt, men det här är ett Storbritannien där överklassen förvandlats till vampyrer och varulvar, inklusive drottning Victoria som alltså styrt landet i 175 år. I underjorden (tunnlar, t-bana m.m.) lever de otäcka goblins, ett slags monstruösa mellanting mellan varulvar och vampyrer som är ytterst farliga för alla som råkar komma i närheten av dem. Allt som oftast äter de upp folk som råkar förvilla sig ned till deras domäner. Dessutom finns halvies, som är till hälften människor och hälften vampyrer eller varulvar. De har vissa problem att passa in, eftersom de varken hör hemma bland människorna eller vampyrerna och varulvarna – och definitivt inte är goblins. Bokens huvudperson Xandra Vardan är en halvie (hennes pappa är en vampyr) och hon är anställd som livvakt till drottningen.

Xandra är av det tuffare slaget, som karaktär påminner hon om Rose i Vampire Academy-böckerna eller Anita Blake som hon var i de första böckerna. Hon har en ironisk självdistans som gör att man fastnar för henne som person, även om man väl inte i verkligheten skulle vilja träffa någon som har så lätt att ta till knytnävarna. När boken börjar är Xandra på jakt efter information om sin försvunna syster, vilket för henne ned i de underjordiska gångarna där goblins håller till. Sökandet efter vad som hänt med systern gör att Xandra får kännedom om att många saker inte riktigt är som hon trodde och att personer hon sett som vänner egentligen har andra agendor än hon tidigare insett. Av anledningar som hon själv från början inte förstår har Xandra en tendens att ständigt hamna i skottlinjen. Alla som ger sig på henne inser dock snart att det här är en flicka som kan försvara sig (och andra, hon jobbar ju som livvakt). 

Vill man ha en vuxenvariant av Vampire Academy skulle jag rekommendera den här boken. De böckerna är bra och det är den här också, fast litet otäckare och blodigare, samt med mer kick ass och attityd! 

1 kommentar:

  1. Hej!

    Tänkte bara tipsa dig och andra bokälskare att du på sidan www.zimmu.com hittar mängder av böcker för gratis nedladdning! Allt är 100% lagligt och gratis!

    God läsning!

    SvaraRadera