Böcker

Böcker

onsdag 1 augusti 2012

Skräck i sommarnatten


Amanda Hellbergs nya bok Jag väntar under mossan handlar verkligen om den svenska sommaren -- en sommarstuga, myggor, utedass, regniga dagar och en badsjö med alldeles för kallt vatten. Och till detta en lagom uttråkad tonårsflicka som längtar hem och som man känner igen sig i alltför väl.

Visst är den stora skogen rätt skrämmande när det börjar skymma, även om sommarnätterna är ljusa. Där finns enligt sägnerna folktrons alla väsen, som är rätt otäcka fastän man inte tror på dem. För inte finns de väl på riktigt..? Bokens huvudperson Matilda tycker sig märka att mystiska saker försiggår, saker som är för konstiga för att man skall kunna tro på dem. Det finns dessutom en del gamla hemligheter som hon vill ha klarhet i. Hur var det egentligen med hennes mormor som försvann för trettio år sedan? Och varför vågar ingen längre bada i den lilla sjön?

Det här är Amanda Hellbergs första ungdomsbok, men den kan mycket väl läsas av vuxna. Hon visar i den här boken att hon är en av de mest läsvärda svenska författarna inom skräckgenren just nu, Jag väntar under mossan är mysrys av högsta kvalitet. Det är faktiskt rätt fascinerande hur bra det funkar när Amanda Hellberg utan att tveka vågar lassa på med skumma väsen och skrämseleffekter. Boken är på sina ställen riktigt läskig, "blodisande" säger baksidestexten och det är en bra beskrivning.

Ett problem är bara att efter att man läst den här boken ser man aldrig sommarstugan och skogen på samma sätt igen. Det är den där känslan som gör att man aldrig mer kan tälta efter att ha sett Blair Witch Project (ensam, mitt i natten!). Och tonåringen som läst boken kommer att tjata ännu mer om att få stanna i stan -- fast nu för att man blir mörkrädd på nätterna i sommarstugan...

Här kan man läsa vad andra tycker om Jag väntar under mossan.

4 kommentarer:

 1. Den här boken låter jättebra men jag vet inte om jag vågar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog ingen fara, så länge man inte inom en snar framtid planerar att övernatta i en sommarstuga med utedass (obs att den detaljen är viktig!) :)

   Radera
 2. Ooo..så spännande nu när jag slår upp första sidan!!

  SvaraRadera