Böcker

Böcker

torsdag 9 augusti 2012

Udda verklighet

Huvudpersonen i Udda verklighet av Nene Ormes heter Udda. Det kan tyckas vara ett ovanligt namn, men så är också Udda inte heller någon vanlig människa. Hon är "sär", vilket betyder att hon har någon slags magisk förmåga. I hennes fall är det att hon drömmer sanndrömmar där hon ser verkliga händelser ur någon annans perspektiv. Andra "sära" har andra förmågor, till exempel kan vissa av dem förvandla sig till fåglar eller hundar. Udda är dock ett specialfall även bland dessa magiska varelser, för med sina sanndrömmar kan hon få kunskap om hemligheter som andra sära vill dölja. På så sätt blir hon ett hot och hon upptäcker snart att det finns farliga personer som är ute efter henne. Till råga på allt försvinner hennes bästa vän Daniel när han försöker ta reda på sanningen bakom en av hennes drömmar. För att kunna rädda honom måste Udda söka sig in bland de sära och gör då en hel del både skrämmande och fascinerande bekantskaper.

Udda verklighet är något så originellt som svensk urban fantasy (den utspelar sig i Malmö), vilket man verkligen inte är bortskämd med. Det är dessutom en bok som man sugs in i och inte kan låta bli att sträckläsa. Udda är en intressant huvudperson som man gärna vill lära känna litet närmare, liksom även de andra sära som hon stöter på. Problemet är bara att boken tar slut alldeles för fort. Man hinner knappt få koll på alla viktiga personer och förstå hur den alternativa verkligheten fungerar, någon mer komplicerad handling finns det inte plats för. Eftersom jag gillar tegelstenar hade gärna det här gärna fått vara de första kapitlen i en mycket tjockare bok, istället för en egen fristående del.

Den alternativa värld som i boken finns i Malmö är på sätt och vis ett originellt påfund, men det finns inslag som är litet för välbekanta. Oraklet och lotsen känns som lån ur Matrix-filmerna, även om de fungerar helt ok i den här boken. Men det slags skumma klubbar där de sära hänger blir för mycket Anita Blake för min smak – alla som kan sin Laurell K. Hamilton vet att hon tjatat ut det där femtioelva gånger för mycket...

Alltså: läser man den här boken vill man ha MER av Udda, och det kan man ju tursamt nog få snart eftersom en fortsättning kommer nu i augusti. Särskild lär dyka upp i bokhandlarna vilken dag som helst.

Slutligen en eloge till Styxx fantasy för det vackra omslaget på boken. Och man måste bara älska de svarta kanterna de har på alla sina böcker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar