Böcker

Böcker

lördag 11 augusti 2012

Böcker man inte vill läsa...

Veckans fråga på bokbloggsjerkan är Vilka böcker tänker du inte läsa och varför?

Det är en intressant fråga, särskilt om man börjar fundera över det här med varför man skulle känna ett sådant motstånd mot en viss bok att man på förhand bestämde sig för att inte läsa. Att ge upp en bok som visar sig vara tråkig eller dålig är väl en sak, att inte ens ge den en chans något annat. För ibland kan det ju vara så att något man verkligen inte trodde på visar sig ge en läsupplevelse utöver det vanliga. När jag en gång i tiden läste litteraturvetenskap plöjde jag igenom en hel del böcker som jag inte på egen hand hade kommit på tanken att läsa, men som visade sig vara jättebra. Fast det var väl förstås inte vilket skräp som helst som stod på kurslistorna...

Vissa böcker blir det en sådan hype omkring att man kan känna sig trött på dem redan innan man läst dem. Men ibland kan det nästan kännas som en slags allmänbildning att läsa böcker som alla snackar om, vilket för min del gjort att jag läst både Stieg Larsson och Dan Brown. Och tja, de tillhör definitivt inte mina  favoritböcker men var ändå underhållande för stunden. Ibland inser jag dock att hur många som än läst en viss bok är det inte något för mig. Så känner jag just nu för Fifty shades of Grey, där jag förstått att skämskudden blivit flitigt använd bland de jag känner som läst den. Den boken är jag verkligen inte nyfiken på. Och den svenska titeln (Femtio nyanser av honom) ger mig rysningar, fast inte av välbehag och förväntan. Det är något så fel rent språkligt med den där titeln att jag bara inte klarar av det.

En annan bok som "alla" andra har kastat sig över, inklusive många som aldrig läser något alls, är Jag är Zlatan. Som alla vet är det en biografi över en fotbollsspelare, och även den handlar om ett på många sätt intressant människoöde tycker jag att det låter oändligt tråkigt. Jag tillhör dem som i allmänhet tycker att fotboll är rätt trist, även om jag någon gång kan engagera mig i en match i VM eller EM. Men att läsa om sport, låter i mina öron inte särskilt givande. 

En tredje bok som inte heller står överst på listan över sådant jag vill läsa är Bengt Olssons biografi över Margot Wallström (Margot heter den) som kommer ut i höst. Han är en författare som jag läst och uppskattat i många år, men det här känns väl som ett väldigt oinspirerat ämnesval?


10 kommentarer:

 1. Zlatan håller jag med om. Fifty shades vet jag inte riktigt ännu om jag kan tänka mig att läsa eller inte, får funderas vidare på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har fastnat på den där konstiga svenska titeln, som känns så fel...

   Radera
 2. Jag håller med om allt du skriver där i början. Helst vill jag inte bannlysa en bok för man vet ju aldrig. Men vissa böcker kan man bara känna att det där funkar inte för mig. En av dem är förmodligen Fifty shades.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man vill ju inte döma på förhand, fast när det gäller Fifty shades of Grey gör jag nog det åtminstone just nu :)

   Radera
 3. Jag förstår inte varför någon vill läsa om Margot? Men det kanske bara inte ligger i min intressesfär...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att politiker skriver sina memoarer är en väl etablerad genre, men varför ska en författare som Bengt Ohlsson spökskriva åt henne? Jag tycker att Margot W som politiker känns så otroligt ointressant!

   Radera
 4. Fifty Shades of Grey verkar inte vara någon favorit för jerka-folket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, den och Zlatan-boken verkar alla ha räknat ut på förhand...

   Radera
 5. Nej, den sista boken verkar faktiskt riktigt trist så den skulle jag inte heller vilja läsa. Däremot måste jag av ren nyfiken läsa Fifty shades. Får se om skämskudden åker fram... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner mig väldigt negativ till Fifty shades. Men man skall aldrig säga aldrig, ibland blir jag för nyfiken och vill veta vad det är alla andra ser i en viss bok...

   Radera