Böcker

Böcker

tisdag 14 augusti 2012

Tematrio med skräckklassiker


Veckans tematrio hos Lyrans noblesser handlar om böcker med efternamn i titeln. Först kändes det helt omöjligt att komma på ens en enda sådan bok, men en liten titt i bokhyllan visade att det faktiskt är vanligare än vad jag trodde. Det fanns helt enkelt massor att välja på, så jag fick till och med ihop ett tema-i-temat: skräckklassiker från 1800-talet med efternamn i titeln.

De här tre böckerna har jag valt ut:
Frankenstein av Mary Shelley från 1818 har sitt namn från huvudpersonen Victor Frankenstein, vetenskapsmannen som med likdelar och elektricitet försöker skapa liv. Han lyckas på sätt och vis, men ser sin skapelse som ett monster och inte som en ny och förbättrad människa.
Dr Jekyll och Mr Hyde av Louis Robert Stevensson från 1886 handlar om dr Jekyll som uppfinner ett elixir för att kunna separera sina goda och onda sidor. Det hela resulterar i att han ibland transformeras till en helt annan person, den otrevlige och våldsamme mr Hyde. Inledningsvis njuter doktorn av att kunna vara någon annan och få leva ut känslor som annars varit förbjudna, men efter ett tag börjar han tappa kontrollen.
The Picture of Dorian Gray av Oscar Wilde från 1890 handlar om en man som önskar att han själv skall få fortsätta vara ung och vacker, medan ett porträtt av honom skall åldras istället för hans egen kropp. Han inser efterhand att hans önskan faktiskt har gått i uppfyllelse, men naturligtvis får detta obehagliga följdverkningar...

2 kommentarer: