Böcker

Böcker

tisdag 21 augusti 2012

Ett återbesök i de vassa tändernas skog


I De vassa tändernas skog och De dödas strand skildrar Carrie Ryan en värld som helt slagits sönder när en fruktansvärd smitta förvandlat en stor del av befolkningen till zombier. I de bägge böckerna får man gradvis veta mer och mer om hur denna katastrof utvecklat sig och varför man har valt att organisera samhället som man gjort, med både större städer som står i kontakt med varandra och ett antal små byar som är helt avskilda från omvärlden. Men naturligtvis vill man som läsare få reda på ännu mer, både om vad som hänt och om vissa personer.

Som en liten smakbit i väntan på nästa bok finns novellen Hare moon, som utspelar sig före De vassa tändernas skog. I den boken förekom syster Tabitha som är huvudpersonen den här gången. Hare moon skildrar hur hon hamnade bland klostersystrarna och man förstår även varför hon förhåller sig som hon gör till Mary i De vassa tändernas skog (även om Mary själv inte förekommer i Hare moon). Som alltid när man får ett annat perspektiv förstår man den stränga syster Tabitha mycket bättre än tidigare och kan se henne som en egen person.

I novellen får man möta Tabitha som en ung flicka som längtar att få veta vad som finns bortom stängslen som omgärdar hennes by. Hon vågar smyga sig ut och möter en pojke från en annan by som hon blir förälskad i. De träffas i hemlighet, men i längden leder deras förhållande till att bägge måste göra svåra val som får stora konsekvenser inte bara för dem själva.

Berättelsen är snabbt tecknad och det är verkligen inte något för den som inte redan är väl insatt i de bägge andra böckerna. Den saknar nästan helt och hållet miljöskildringar och förklaringar till hur byn är utformad, vad stängslen är för något och vilka de odöda är. Hare moon hade mycket väl kunnat utvecklas till en längre novell eller möjligen till en helt egen bok om Carrie Ryan hade givit sig tid till att lägga till allt sådant. Inte för att man som läsare egentligen saknar det, för som en liten extrabonus till de andra böckerna fungerar novellen alldeles utmärkt. Men den kan inte stå för sig själv utan dem.

Som läsare vill man dock ha litet mer substansiell fortsättning, och det finns faktiskt en del till i serien som ännu inte översatts till svenska: Dark and hollow places. Hallå Styxx fantasy, när tänker ni ge ut den?

Hare Moon finns hos Amazon. Tack till Swedish zombie som uppmärksammade mig på att den fanns! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar