Böcker

Böcker

tisdag 28 augusti 2012

Välkommen tillbaka, Maja Grå!

Den här sommaren har jag läst tre böcker av Amanda Hellberg och inte blivit besviken på en enda av dem. Det har varit två av böckerna om Maja Grå: först Döden på en blek häst och nu också Tistelblomman. utöver dem har jag också läst Jag väntar under mossan.

Summan av min sommar med Amanda Hellberg är att hon är en av de mest läsvärda författarna inom skräckgenren i Sverige på många år. Hon har en fantastisk förmåga att fånga stämningar och bygga upp miljöer, oavsett om det är svensk sommar, höstrusk i Oxford eller som i Tistelblomman ett hemsökt hus på det ödsliga skotska höglandet.

I Tistelblomman har Maja Grå lämnat Oxford, där hon pluggade konst i förra boken, för att tillsammans med konstnären Jack bosätta sig i Skottland. De flyttar in i ett avsides beläget gammalt hus som stått övergivet och förfallit i många år. Huset är visserligen väldigt fint, problemet är bara att det sägs spöka där och Maja har ju vissa synska talanger – men dem har hon inte berättat om för Jack. Han vill inte tro på spöken och säger sig inte ha märkt av något konstigt i huset. Alla i den närbelägna byn verkar dock känna till hemska saker som skall ha hänt där och Maja börjar också inse att det är skumma saker på gång. Riktigt otäckt blir det när Jack reser bort ett par dagar, för oavsett om man tror på spöken kan det fresta på nerverna att vara helt ensam om nätterna i ett gammalt hus utan några grannar i närheten. Var det där ett konstigt ljud som hördes..?

Jag är inte riktigt förtjust i upplösningen av det hela och har även i denna bok litet svårt för Maja. Så mycket av hennes problem skulle kunna undvikas om hon bara pratade med folk i sin omgivning, i den här boken är det Jack som hon borde lära sig att kommunicera med. Men det hindrar ändå inte att Tistelblomman är väldigt trevlig och lagom skrämmande nöjesläsning. Liksom hennes övriga böcker är detta kanske inte en läsupplevelse som man kommer bära med sig resten av livet, men man vet definitivt att i sällskap med en bok av Amanda Hellberg har man några timmars underbart skrämmande läsning framför sig. Och det bästa av allt – det finns en bok till om Maja Grå, Styggelsen. Den kommer i nyutgåva under hösten och är given läsning för min del!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar