Böcker

Böcker

tisdag 23 april 2013

Mer och mer Locke & Key

Ett inlägg om serier idag igen..? Jajamen, det är nämligen serievecka här på bloggen! Denna vecka är det ju Stockholms internationella seriefestival, och vad passar då bättre än att skriva om just serier?

Böckerna för dagen är Locke & Key del 2–4, Joe Hills och Gabriel Rodriguez fantastiska och mörka historia om de stackars syskonen Locke som efter att deras far mördas flyttar till den lilla hålan Lovecraft i Massachusetts. Huset de bor i är synnerligen läskigt och spöklikt, samt spelar en mycket viktig roll i handlingen.I den första boken försöker de tre syskonen (och deras mamma) hantera situationen efter faderns död, när vi kommer till bok 2, Head Games börjar de hitta fram till en slags vardag. Minstingen Bode är besatt av att hitta fler av de mystiska nycklar som finns runt om i det stora huset och som alla har olika sorters magiska egenskaper. Problemet är bara att det finns fler som är ute efter nycklarna, till exempel den mystiske Zack. Hans bakgrund får vi som läsare veta rätt mycket om, men det dröjer innan syskonen anar oråd – Kinsey är till och med väldigt förtjust i honom. I bok 3, Crown of Shadows blir det allt mer tydligt att syskonens mamma tar till alkohol för att orka med. Detta innebär att syskonen inte bara får klara av det "riktiga" dagliga livet i princip helt själva, utan också att de lämnas ensamma med de hemska saker som händer i huset.

Precis som i den första boken är de följande delarna otäcka och tidvis rejält blodiga. Handlingen berättas i form av episoder, omväxlande utifrån olika huvudpersoners perspektiv. För det mesta fungerar detta berättargrepp, men vissa episoder är svagare än andra. Det gäller särskilt "February" i del 4, Keys to the Kingdom, som berättas i korta snuttar om alla de tre syskonen dag för dag. Där någonstans börjar jag känna att mitt intresse för den här serien börjar avta, så pass att jag undrar vartåt det hela är på väg. Men så hämtar det upp sig i den avslutande bloddrypande och intensiva delen av den boken. Jag kommer definitivt att läsa vidare i del 5.

Efter att ha läst fyra delar i serien känns det som ett problem att handlingen i Locke & Key både går litet väl långsamt och är alltför komplicerad. Man blir efterhand smått irriterad över vissa personer som inte vill se hur saker ligger till eller lyssna på dem som vet, och de magiska nycklarna blir efter ett tag så många att de knappt går att hålla reda på. Men ändå, det här är nattsvart serieskräck av hög kvalitet. Att man sedan inte gillar allt i böckerna lika mycket, det är väl bara naturligt. Som helhet är Locke & Key absolut en läsvärd serie!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar