Böcker

Böcker

söndag 28 april 2013

Ett besök på seriefestivalen

Stockholms internationella seriefestival visade sig vara precis så trevlig som man hade kunnat tänka sig att den skulle vara. Den var värd ett besöka bara för att gå runt bland alla bord där det såldes böcker, prylar och serieteckningar, både av etablerade serieskapare och nya och (än så länge?) mer okända förmågor. Att döma av mängden deltagare verkar det vara hur mycket som helst på gång när det gäller serier i Sverige, och många verkar vara väldigt duktiga dessutom.

Bland programpunkterna lyssnade jag på den paneldebatt som ordnades av Eskapix Press med rubriken "Eskapism, skräckserier och moralpanik". I panelen satt Henrik Holmström, Dennis Gustafsson, Lars Krantz, CJ Håkansson, Mikke Schirén och Jimmy Wallin, som alla antingen tecknar serier själva eller på något sätt håller på med serieutgivning. Diskussionen kom att röra sig både över tid och även till andra sorters moralpanik än den som rör just skräckserier. Att folk upprörs över både serier och annan populärkultur är inte något nytt, däremot när det gäller just skräckgenren kanske det på sätt och vis är något som tillhör det förgångna? Paneldeltagarna kunde konstatera att det inte rör upp så värst mycket känslor idag när lågstadieelever läser Walking Dead, inte som det förmodligen hade gjort några decennier tillbaka i tiden. 


Förutom detta var seriefestivalen ett tillfälle att träffa några andra bokbloggare, alltid lika trevligt! Jag lyckades också lägga vantarna på en bok som är i det närmaste omöjlig att få tag på: De förlorade sidornas bok, vilket är del två i serien om björnen Theo av Ola Skogäng. En på alla sätt bra dag, med andra ord! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar