Böcker

Böcker

onsdag 5 september 2012

Författare som recenserar sina egna böcker

En nyhet som förefaller ha upprört många är avslöjandet att den engelske deckarförfattaren R.J. Ellroy blivit påkommen med att ha skrivit hyllande recensioner av sina egna böcker på Amazon. Han skall också ha sågat ett antal av sina konkurrenter. Detta kan man läsa om i  bland annat Dagens nyheter.

För egen del orkar jag inte riktigt bli upprörd över det här. Visst, det är verkligen inte meningen att författare i smyg skall haussa sig själva bland det som skall föreställa läsarrecensioner. Dessutom är det direkt förkastligt att skriva ned andra författares böcker i syfte att vinna egna fördelar, inte för att man egentligen har några åsikter om deras verk. Men ändå, jag har rätt stor erfarenhet av att läsa recensioner på Amazon och har på senare tid – fast innan jag läste den här nyheten – retat mig på att så otroligt många böcker får höga betyg och hyllande omdömen. Om alla tycker att allting är jättebra och helt fantastiskt, då fyller ju inte recensionerna någon funktion för den som vill använda dem för att bilda sig en uppfattning om en bok innan man köper den. Jag brukar försöka leta upp recensioner som ger låga betyg (det brukar alltid finnas några sådana) för att i dem känns det som att chansen att hitta ett verkligt omdöme är större än i hyllningstexterna.

Det har redan tidigare ryktats att det finns skribenter som mot betalning skriver "läsarrecensioner" på bland annat Amazon, och det är mycket möjligt att detta fenomen är ganska utbrett. Det är inte heller osannolikt att många andra författare själva eller via andra skriver för fullt både på Amazon och annorstädes. I alla fall är det min åsikt att även utan R.J. Ellroys tilltag har recensionerna på Amazon ändå till stor del spelat ut sin roll. Köper man en bok som hyllas som det bästa i sin genre på många år av läsarna på Amazon vill man inte bli bara besviken. Naturligtvis kan man ha olika smak, men som van läsare märker man till exempel om handlingen är helt ologisk eller om författaren inte har särskilt bra flyt i språket. Och då borde man inte hitta 50 recensioner med högsta betyg när man slår upp boken på Amazon...


5 kommentarer:

 1. Haha OJ detta har jag missat. Ganska så roligt och upprörande på samma gång. Tur att vi här har pålitliga bokbloggare som man kan förlita sig på istället :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror många bokbloggare är mer pålitliga, för åtminstone om man skriver litet mer personligt om varför man gillar/ogillar en bok så kan andra förstå varför. Och är det inte självklart att vissa kommer "fuska" när det är tillåtet med anonyma recensioner? Eller är det kanske bara är jag som är cynisk när jag tror det..? :)

   Radera
  2. Hehe nä du har nog helt rätt. Fast man undrar ju lite hur en författare INTE kan vara beredd på att ta emot dålig kritik? Borde inte det vara något som man borde vara beredd på innan man ger ut sin bok? Konstigt det där.

   Radera
 2. Undrar mest över hur bra den här författarens böcker egentligen är när han känner att han måste göra så? Böckerna säljer inte sig själva liksom?

  Jag tänker alltid på recensioner eller omdömen på sajter där man säljer saker att de är kryddade. Som baksidetexter på böcker eller på filmer. De är såklart alltid väldigt positiva för att man ska köpa! Lyssnar absoiut mycket mer på bokbloggare än på dessa recensioner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det känns litet misstänkt att han måste använda fuskrecensioner för att försöka prångla ut böckerna..!

   Radera