Böcker

Böcker

lördag 8 september 2012

Den svarta svanen har landat

Carol Goodman har varit en författare att hålla koll på ända sedan De döda språkens sjö, som innehåller en kombination av ond bråd död, akademisk miljö och klassiska språk. En annan bok att rekommendera är  Black Swan Rising, utgiven under pseudonymen Lee Carrol (vilket står för Carol Goodman och hennes man Lee Slonimsky). Det här är urban fantasy om de dolda dimensionerna i tillvaron, de där mystiska varelserna som finns överallt utan att vanliga människor lägger märke till dem.

Boken handlar om Garet, som är smyckesdesigner och bor i New York. Hon kommer under något diffusa omständigheter över en silverask som är försedd med ett sigill föreställande en svan – konstigt nog exakt samma emblem som hon själv har på en ring hon fått av sin sedan många år döda mamma. Asken är svår att öppna och kanske borde Garet ha låtit den förbli stängd. När hon lyckas få upp locket sätts en serie med händelser igång som bland annat involverar Oberon the king of faeries, 1500-talsalkemisten John Dee, en gentlemannavampyr, eldelementarer, en mystisk dimma och statyer som får liv. Inte nog med att Garet upptäcker att New York är befolkat med en mängd varelser som hon trodde hörde hemma i sagor eller möjligen Shakespearepjäser, hon får också veta att inte ens hon själv är den hon trodde.

Black Swan Rising är fylld med de mest underliga figurer som det är ett nöje att lära känna. Möjligen blir Garet själv ibland litet färglös, åtminstone i jämförelse med andra färgstarka personligheter i boken. Och även om det här är långt ifrån Twilight kan jag tycka att hon är litet väl naivt stjärnögd i sällskap med bokens vampyr. Men det är randanmärkningar, för om man gillar den här sortens urban fantasy är det här nästan så bra som det kan bli. För att göra det enkelt kan man säga att om man ser omslaget och tänker "oooh, det här är nog en bok för mig" – ja, då kommer man verkligen att gilla den.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar