Böcker

Böcker

tisdag 26 februari 2013

Åh nej, inte ännu ett inlägg om bokrean!

Så var det dags för bokrea igen, och precis som så många gånger förr kände jag mig totalt o-pepp inför detta. Detta kan låta väldigt konstigt, för alla årets andra dagar brukar jag vara ständigt redo att inhandla en bok eller två. Eller flera. Jag kan också känna en viss nostalgi inför konceptet bokrea, för visst fanns det en tid när den kändes mycket mer angelägen. Till exempel brukade det förr om åren ofta finnas intressanta böcker inom ämnen som historia, som jag brukade passa på att köpa. Nu hittade jag inte något i den genren.

Påtagligt är att jag verkar dela denna känsla av ointresse för bokrean med många bloggkollegor, för man får leta rätt länge för att hitta ett positivt inlägg om rean runt om på olika bloggar. För egen del beror den hastigt falnande köplusten nog på den form som rean har. Det som reas ut är ju till stor del halvnya inbundna böcker, vilket är något jag sällan köper. Inbundet kan jag kasta mig över därför att jag vill ha en bok som är helt ny och färsk från tryckpressarna. Men om jag inte slår till direkt kan jag lika gärna vänta tills boken ifråga kommer i pocket, så blir den enklare att släpa med sig i väskan också. Alltså lockar inte de inbundna böckerna på rean. Är de bra har jag dem redan hemma, men i annat fall är det ju sådant som jag på sätt och vis redan valt bort. Men visst finns det undantag. Vissa böcker kommer ju inte i pocket, och då är det trevligt om man kan hitta dem till reapris. Tyvärr tycker jag att reakatalogerna innehåller alltför få sådana böcker, istället är det rätt mycket storsäljare man rear ut – trots att de inte sällan redan är utkomna i pocket.

I alla fall, på vägen hem från jobbet kunde jag ändå inte motstå att kvista förbi Sf-bokhandeln för att se om de hade plockat fram något spännande ur gömmorna på rean. Och jag slog till på två böcker, så nu har jag faktiskt reashoppat litet grann i år! Det jag köpte var De åttas hemlighet av Katherine Neville, som skall vara någon slags Dan Brown-artad historia (fast den är skriven före hans böcker, så det är inte någon kopia). Sedan blev det The Death Watch av Ari Berk, som skall vara en "gothic fantasy" om en tonårskille som upptäcker att hans pappa varit en "undertaker", dvs någon som förde över dödas själar till andra sidan. Och på något sätt råkar han ta över det här uppdraget.

Det återstår att se om någon av böckerna håller måttet, bägge får väl beskrivas som chansningar. Men kanske det finns någon annan som lyckats fynda på rean?


4 kommentarer:

 1. Håller med dig angående de inbundna böckerna på rean, jag kan också lika gärna vänta på pocket om de inte redan finns vilket ganska ofta är fallet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte sant! Pocket är ju ofta mer lätthanterligt (om det inte är riktigt tjocka tegelstenar), så i rätt många fall är det ändå inte ett alternativ med inbundet.

   Radera
 2. Jag håller med dig om rean egentligen, men har lyckats fynda några böcker för 19 kr styck i alla fall. Och bara för det "råkade" det följa med lite olika pockets till normalpris, hehe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att det slinker med en pocket eller två händer mig alltsom oftast... :)

   Radera