Böcker

Böcker

söndag 3 februari 2013

En bok för bokälskare

Mori lever i sin egen värld fylld med SF- och fantasyböcker, älvor och magi. Fast just magi försöker hon hålla sig borta från, eftersom man aldrig kan förutse vilka konsekvenser det kan få om man utövar den. I den "verkliga" världen är det rätt besvärligt för henne. Efter en svår bilolycka, där hennes tvillingsyster dödats och hon själv fått svåra och bestående skador, flyr Mori från Wales och sin sinnessjuka häxa till mamma till en far som hon nästan aldrig har träffat i England. Han skickar henne till en flickinternatskola, samma där hans tre systrar också gått, och det är där som bokens handling utspelar sig.

Among others av Jo Walton är en helt underbar bok, åtminstone om man själv i likhet med Mori älskar böcker. För det här är en bok som i väldigt stor utsträckning handlar om just bokläsande. Den har formen av en dagbok, där man bara i mycket små portioner får ledtrådar till allt det hemska som hänt Mori innan hon kom till internatskolan. Litet, litet i taget får man veta mer om älvorna och deras plats i systrarnas liv, samt inte minst om modern, en maktgalen och farlig häxa.

Eftersom det är Mori som är berättaren får vi se allt ur hennes perspektiv. Man kan läsa boken som en slags stillsam och vacker fantasyberättelse, där hon är en av få människor som har förmåga att ta del av älvornas värld och som har magiska krafter som hon känner stor tvekan inför. Men skiftar man perspektiv kan boken också handla om en flicka som tar sin tillflykt till böcker och en egen fantasivärld där älvorna är hennes vänner när allt annat sviker. Som på detta sätt försöker bearbeta förlusten av tvillingsystern och sin svåra relation till en sinnesjuk mamma och en pappa som för länge sedan övergett sin familj. Som har så svårt att hantera förhållandet till andra människor och förstå att andra kan vilja vara hennes vänner att hon tror att det är magi som ligger bakom, inte att människor gillar henne på riktigt.

Hur man än väljer att se det är det här en riktigt bra bok. Man skall väl helst vara rätt inläst på de böcker som Mori nämner för att förstå hennes utläggningar, men även om man inte är insatt i all litteratur som förekommer är det här en bok som man bara inte får missa.8 kommentarer:

 1. Den åker upp på "att läsa"-listan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag, för det här är en klart läsvärd bok!

   Radera
 2. Hittade precis hit - vilken guldgruva med inspiration! Kommer tillbaka.

  SvaraRadera
 3. Eller inte. För ju mer jag läser desto tydligare ser jag att detta kan bli en dyr bekanskap... ;) Härligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Böcker är ofta inte så dyra per styck, problemet är ju bara att man vill ha så många... :)

   Radera
  2. Det är ju just det där med antalet... händer ju dessutom aldrig någonsin att man lämnar en bokhandel (på nätet eller i verkliga världen) med bara en stackars liten bok. Finns ju så mycket underbart därute i den stora vida bokvärlden. Och tur är väl det :)

   Radera
  3. Nä, att bara köpa en bok bara går ju inte. Är det ens tillåtet..? :)

   Radera