Böcker

Böcker

tisdag 12 februari 2013

Att kommunicera med andra civilisationer...


I senaste Magasin Ping (som ges ut av DIK-förbundet) finns det en artikel om människans försök att kontakta utomjordiska civilisationer, inte minst i form av att vi skickar information om livet på jorden ut i rymden. I artikeln intervjuas idéhistorikern David Dunér (expert på "interstellär kommunikation"), som betonar svårigheten i att kommunicera med "en civilisation som vi inte delar någonting med". Men trots alla tänkbara kommunikationsproblem har det gjorts försök på den vägen, till exempel med rymdsonderna Voyager 1 och 2. De skickades iväg 1977, rakt ut i rymden och har vid det här laget kommit till utkanten av vårt solsystem. Med dem följer en slags grammofonskivor med information i form av bilder och ljud från jorden (hälsningar på olika språk, musik och diverse naturljud). Andra former av rymdkommunikation finns också, för även om ingen någonsin lyckats få kontakt eller ens hittat spår av intelligent liv finns det folk som inte ger upp. Proffs på att avlyssna rymden är forskarna på SETI-institutet, medan andra mer fokuserar på att kommunicera utåt. I artikeln talas det bland annat om projektet "Prata med rymden" där Christer Fuglesang är inblandad och som går ut på att man sänder meddelanden från svenska skolbarn ut i rymden.

Jag tyckte den här artikeln var intressant utifrån min läsning av The War of the Worlds, som jag skrev om här på bloggen igår. Förutom att den boken verkligen handlar om en kontakt med en annan civilisation där bägge parter på grund av aningslöshet lider avsevärd skada, tar den också upp det här med att skicka information om sin kultur ut i rymden. När man i boken upptäcker marsianernas första rymdfarkost förstår huvudpersonen först inte att det finns varelser inuti, utan tror att det är en behållare av något slag. Hans första tanke är en förhoppning om att den skall innehålla texter, mynt eller modeller och börjar direkt fundera över problemen kring att översätta sådana texter. Med andra ord förväntar han sig en intelligent kontakt, ett fredligt och intellektuellt kulturutbyte som en akademiker kan uppskatta. Hade han bott på en annan planet hade han varit den perfekte mottagaren av någon av Voyagersonderna.

Som det pionjärverk The War of the Worlds är, lyckas den här fånga in dubbelheten i förväntningarna på kontakter med andra civilisationer. Så har det här sedan beskrivits i ett otal böcker och filmer som följt efter H.G. Wells bok. Vi vill att ett möte med liv på en annan planet skall vara fredligt och intellektuellt utvecklande, men samtidigt är vi rädda för att det skall sluta i katastrof... Och givetvis säger detta samtidigt en hel del om människors förhållande till varandra på vår egen jord, man behöver verkligen inte söka sig ut i rymden för att det skall bli konflikter i möten mellan olika kulturer. Vilket faktiskt Wells också tar upp i The War of the Worlds. Han var tidigt ute med allting, verkar det som.

Artikeln i Magasin Ping kan man läsa i pdf-version här. Mer om Voyagersonderna hittar man hos NASA, närmare bestämt här. Dessutom kan man läsa mer om SETI och om Prata med rymden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar