Böcker

Böcker

torsdag 14 februari 2013

Blodsmagi

Blodsmagi av Tessa Gratton är ytterligare en YA-bok om ungdomar som upptäcker att de har magiska förmågor. En egen vinkel finns det, i och med att magin är knuten till blod – fast utan att det finns minsta lilla vampyr någonstans.

Boken handlar om två ungdomar, Silla (Drusilla) och Nick (Nicholas). Den börjar med att Silla får tag på en bok med trollformler och upptäcker att de faktiskt fungerar. Litet läskigt är det dock eftersom alla formlerna kräver att man använder blod. Hon försöker i alla fall utforska magin tillsammans med sin äldre bror och så Nick, som är ny i stan och som blir hennes pojkvän. Först är allt bara roligt och spännande, men snart inser de att magi har ett pris. Det är extremt ansträngande att utöva den, både fysiskt och psykiskt, men den är också farlig. Kanske var det magi som låg bakom Sillas föräldrars död? Och är det någon som är ute efter att skada dem nu?

Blodsmagi är i mitt tycke en bok som tar sig efter ett tag och blir riktigt spännande mot slutet. I början tyckte jag inte alls om den, inte minst på grund av huvudpersonerna. Silla skall föreställa deprimerad eftersom hennes föräldrar dött under hemska omständigheter och Nick för att han har en hemsk styvmamma, men de framstår ändå som så läskigt lyckade hela tiden. Sådana där som alla gillar och alla vill vara ihop med. Silla sägs utan problem kunna få huvudrollen i skolpjäsen, om hon bara vill. Fast det gör hon inte. Och när de blir ihop går det så enkelt, inte mycket till tonårsångest där inte. Jag får känslan av att författaren för handlingens skull behöver ha Nick och Silla som ett par, men inte vill lägga alltför många sidor på att det skall hända.

Det börjar alltså med en naiv tonårsförälskelse för de bägge huvudpersonerna, både i varandra och i magin. Om det kändes litet för enkelt, så blir det sedan mycket bättre. I takt med att det blir allt mer obehagligt när Silla hela tiden skär sig i händerna, tätnar också stämningen. Silla och Nick inser efter hand att de fångats i ett nät av intriger med trådar långt tillbaka i tiden, där de själva utan att vara medvetna om det dragits in i riktigt farliga saker.

Blodsmagi är en bok som jag gärna kan rekommendera, och där man absolut skall läsa vidare även om de första kapitlen känns litet väl klyschiga. Mycket blod blir det dock, det måste man vara beredd på. Fast i dessa tider av hästköttsskandaler kanske det ändå inte är aktuellt att sätta i sig några blodiga biffar samtidigt som man läser boken...

Blodsmagi har jag fått från Booked.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar