Böcker

Böcker

fredag 12 juli 2013

Ett omslag säger så mycket...

Visst är det innehållet som räknas, men håll med om att omslagen också har viss betydelse. Säkert finns det fler än jag som ibland impulsköper böcker därför att vissa omslag liksom ropar "det här är en bok för dig..."

Men ibland kommer böcker ut med flera olika omslag, så man måste välja utgåva. Det kan faktiskt bli helt olika känsla beroende på hur det ser ut, för visst signalerar olika omslag skilda sorters stämningar. Betänk att jag dröjde länge med att läsa den otroligt bra The White Devil för att utgåvan jag sett hade så förskräckligt fult omslag...

Här nedan kan man jämföra omslagen till Deborah Harkness böcker A Discovery of Witches/Alla själars natt och Shadow of Night. Samma böcker, olika språk och helt olika omslag. Stor skillnad, inte sant!


4 kommentarer:

 1. Omslag gör väldigt mycket, särskilt när det handlar om böcker man aldrig hört talas om förut. Det är det ofta jag plockar upp en bok för en närmre titt just tack vare omslaget. Precis som ett riktigt tråkigt och ointressant omslag får mig lätt att strunta i boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan spela väldigt stor roll! Ett spännande omslag kan definitivt locka mig till impulsköp - eller i alla fall få mig att plocka upp boken och läsa baksidestexten... :)

   Radera
 2. Oj! Ja här var det verkligen en stor spridning på omslag (varav den franska är nog den som tilltalat mig mest).

  Håller helt med, ett omslag gör så mycket för sinnesstämningen när man sätter sig ner och skall påbörja en ny bok, även om det är innehållet som räknas så är det lite som en fingervisning om vad som komma skall.

  När jag är sugen på något nytt, någon ny författare så brukar jag oftast gå efter ett omslag, det där omslaget som bara ropar på mig, ”här, här finns jag, jag kommer att passa i ditt hem, vänligen köp mig”. För det mesta kan detta resultera i pärlor som jag annars missat. Så visst är omslag viktiga, det värsta är om det finns två upplagor med olika omslag och båda bara så såååå snygga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det franska gillade jag också! Blir dock helt förvirrad av det tyska, det är snyggt men känns så annorlunda.

   Och visst är det jobbigt när det finns flera omslag som är snygga, det är ju sällan man känner behov av flera utgåvor av samma bok... :)

   Radera