Böcker

Böcker

söndag 28 juli 2013

"I declare after all there is no enjoyment like reading""I declare after all there is no enjoyment like reading" är ett påstående som jag verkligen kan hålla med om. Det är ett citat ur Pride and Prejudice, men extra roligt är att det också i framtiden kommer att stå på de engelska tiopundsedlarna. De skall nämligen göras om och då kommer temat att bli Jane Austen, istället för som tidigare Charles Darwin. I dessa tider när kreationister kan få obehagligt stort utrymme kan jag visserligen tycka att det är tråkigt att just Darwin får stryka på foten, men ändå är det roligt att just Jane Austen uppmärksammas. 

På sedlar är det som bekant inte bara en bild på en person, utan det finns också i regel flera andra bilder och komplicerade detaljer. Allt för att det skall vara så svårt som möjligt att göra en förfalskning! På sedlarna med Jane Austen kommer det bli en bild på henne samt också en som skall föreställa Elizabeth Bennet (huvudpersonen i Pride and Prejudice), citatet som nämndes ovan, en bild på hennes skrivbord hemma (med gåspennor och allt) och en på Godmersham Park i Kent (som ägdes av Jane Austens bror och var en viktig inspirationskälla för hennes böcker). 

Mer om det här kan man läsa hos Bank of England, där det finns mer detaljer kring hur sedeln kommer att se ut och varför de valde det här motivet. Den som vill ha en egen Jane Austen-sedel får dock vänta. De kommer inte släppas förrän 2017, vilket är 200 år efter hennes död (1817). 

Med detta kan man konstatera att Jane Austen känns mer aktuell än någonsin. Hennes böcker trycks i ständigt nya upplagor och det görs hela tiden nya filmer och tv-serier. Jane Austen och hennes böcker har också på sista tiden uppmärksammats på många olika sätt, bland annat för att det i år var 200 år sedan Pride and Prejudice kom ut för första gången. Tidigare i år släpptes i Storbritannien en serie frimärken med motiv från böckerna och i Hyde Park i London ställdes det upp en fyra meter hög staty som föreställer en blöt Mr Darcy (!). Man undrar vad hon själv skulle ha tyckt om allt det här...  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar