Böcker

Böcker

torsdag 25 juli 2013

När utomjordingarna kommer

Den första vågen var en elektromagnetisk puls som slog ut all elektronik på hela jorden. Den andra vågen dränkte alla kustnära områden så att miljontals människor dog. Den tredje vågen var en fruktansvärd epidemi, som dödade fyra miljarder. Inte många fanns kvar när som kunde uppleva den fjärde vågen, när det visade sig att utomjordingarna redan fanns bland oss. Och nu väntar den femte vågen, som vilken form den än tar sig förmodligen kommer innebära slutet för mänskligheten.

The 5th Wave av Rick Yancey är postapokalyps, men orsaken är inte de zombier eller vampyrer som varit så vanliga under senare år. Här är det istället utomjordingar som ligger bakom slutet av life as we know it. Det låter som ett intressant grepp, men tyvärr tycker jag inte att det fungerar särskilt bra. Det börjar väldigt spännande, med 16-åriga Cassie som lyckats klara sig levande undan både översvämningarna, den hemska sjukdomen och utomjordingarnas jakt på människor. Boken igenom söker hon efter sin lillebror och vägrar ge upp hoppet om att finns honom fortfarande vid liv. Men efterhand är det som att handlingen fastnar och inte kommer framåt. Det finns också en del inkonsekvenser, som man som läsare kan reta sig på.

Ett tema i boken är att utomjordingarna egentligen bara behandlar oss på samma sätt som vi människor behandlat andra. När spanjorerna kom till Amerika tog de bara för sig och struntade i vad ursprungsbefolkningen tyckte om saken, för att nämna ett exempel. Det här är inte något nytt, utan har använts bland annat i H.G. Wells klassiker Världarnas krig. Men Rick Yancey kan inte riktigt bestämma sig för en röd tråd i handlingen, utan vill på ett rätt ofokuserat sätt ha med mer saker när han ändå håller på. Om utomjordingarna är ute efter att döda alla människor för att få hela jorden för sig själva, varför ser de inte till att avsluta det hela? Istället drar de ut på tiden med annat som bara verkar ineffektivt, åtminstone om målet är att ta över planeten (se nedan i stycket med spoilers). Det känns som att de har någon annan slags agenda som vi inte får veta något om. Och vilka är de överhuvudtaget? Man får knappt någon information alls om deras bakgrund, anledningen till att de kommit hit och vad de är ute efter.

Sedan finns det en del detaljer jag retar mig på. Eftersom de får räknas till kategorin SPOILERS kommer de här i vitt, markera texten för att se vad det står: (obs. läser du i t.ex. Feedly syns texten, så se upp) Framför allt har jag svårt för det här med barnsoldaterna. Om man vill ha soldater, då är väl inte femåringar eller sjuåringar särskilt lämpliga att använda. Eftersom utomjordingarna kan se var alla människor finns (de lyser grönt), kan det väl inte behövas några småbarn för att bekämpa dem? Inte heller förstår jag inte poängen med att utomjordingarna först tränar barnen i månader, för att sedan nästan direkt döda dem när de är ute på uppdrag. Dessutom framstår det inte som särskilt genomtänkt att man försöker lura alla soldaterna att de kämpar MOT utomjordingarna, det hade väl varit smartare att försöka hjärntvätta dem till att tro att "besökarna" i själva verket var där för att hjälpa dem? Att det där med vågorna som dödat så många i själva verket hade orsakats av oss själva, och att bara utomjordingarna kunde rädda oss? Man kan också undra varför utomjordingarna är så nervösa att de måste förstöra sin egen bas så fort minsta orolighet uppstår. En tonårsflicka har smitit in! Då är det bäst att vi spränger allt i luften! 

När det gäller personerna tycker jag Cassie fungerar ok, men har svårare med med hennes lillebror som alla bara måste rädda hela tiden. Varför blir de så betagna i just honom, medan de struntar i att försöka hjälpa alla de andra barnen? Dessutom har vi förhållandet mellan Cassie och Etan, den superpräktige utomjordingen. Man fattar att det skall vara en slags Romeo och Julia-historia, men den tillåts inte utvecklas särskilt mycket utan blir mest avslagen. Möjligen är planen att det skall komma mer om den saken i nästa bok. 

Allt som allt är The 5th Wave ett bra försök som jag dock inte tycker håller hela vägen. Det är spännande, men handlingen borde ha tänkts igenom litet bättre. Kanske lyfter det i nästa bok, men som en början känns det tyvärr inte helt lovande.

The 5th Wave kommer på svenska inom kort med titeln Den femte vågen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar