Böcker

Böcker

lördag 27 juli 2013

Det mörka tornet, fortsättningen

De tre blir dragna är andra delen i Stephen Kings serie Det mörka tornet. I den här boken befinner sig revolvermannen Roland svårt skadad på en märklig öde strand, som på något sätt verkar befinna sig mellan världarna. Där hittar han tre dörrar, som alla går till New York vid olika tidpunkter under 1900-talet. De leder också fram till tre personer som Roland förstår är viktiga i sökandet efter det mystiska mörka tornet. Problemet är bara hur han skall lyckas få dem med sig. Frågar man folk om de vill komma med genom en magisk dörr till en annan värld, tror de bara att man är galen... Dessutom har de här personerna var och en för sig stora och farliga problem på hemmaplan, som de måste lösa på något sätt. Roland måste både hjälpa dem att klara av sina svårigheter och förmå dem att följa med på det ett minst sagt märkliga uppdraget.

Trots att det här är andra boken i serien känns det som att det fortfarande är upptakten på något större, som att man är kvar i inledningen till en större bok. Nu börjar dock bitarna falla på plats och viktiga personer är introducerade i handlingen. Jag tycker det här är en lika fascinerande bok som den första (Revolvermannen) och dras verkligen in i Rolands mystiska sökande. I De tre bli dragna är kontrasterna stora mellan storstaden New York och den totalt öde och evighetslånga stranden, men bägge framstår som farliga ställen där bara de riktigt hårda kan överleva. De stora skillnaderna mellan platserna gör dock att man tydligare ser människorna som boken handlar om, förstår hur de anpassar sig till den verklighet de för stunden befinner sig i.

Visst finns det saker man kan anmärka på i den här boken, liksom i den första delen. Det är bitvis litet stolpigt och högtravande, men jag engagerar mig i både Rolands öde och de människor som han hämtar från New York. Jag följer definitivt med på hans vidare färd mot det mörka tornet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar