Böcker

Böcker

söndag 7 oktober 2012

Kontrast i sammandrag

Precis som förväntat blev Kontrast en mycket trevlig upplevelse. Många trevliga människor, spännande föredrag, intervjuer och paneldisskussioner samt inte minst böcker i högar som man kunde köpa med sig.

Att författare är bra på att skriva betyder inte nödvändigtvis att de är lika bra på att tala inför publik, men på Kontrast fanns flera stycken som var mycket underhållande att lyssna på. Den kanadensiske science fictionförfattaren Peter Watts var otroligt rolig i sin intervju, till och med när han berättade om så allvarliga saker som när han blev tagen av den amerikanska gränspolisen och portad från att resa in i USA.

Även Joe Abercrombie visade sig vara en fantastisk personlighet. Jag hörde honom bland annat i en debatt på temat "Fantasy with a twist" som handlade om hur författare försöker förnya fantasygenren och ge sina läsare något de inte väntar sig i böckerna. Joe Abercrombie framhöll bland annat att en fördel man har som författare är att man inte måste vara lika mainstream som är nödvändigt för den som gör film. "You can afford to write for a minority of people with excellent taste", sade han. Fast frågan varför det alltid är så ojämlika förhållanden mellan könen i fantasyböcker hade ingen i panelen något riktigt bra svar på. För visst är det en befogad fråga: inom fantasy är ju författaren är fri att hitta på vad som helst, kan det finnas drakar kan det väl finnas kvinnor som är jämlika med män?

Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg var också väldigt intressanta att lyssna på, och de var dessutom med på många olika programpunkter – hela tiden med en aldrig sinande energi. Jag hörde Sara i en paneldiskussion om "Fantasiska ungdomsböcker", där det diskuterades nya trender inom detta område och gavs mängder med boktips. Bland annat påstods det att något förlag hävdat att man framöver kan förvänta sig böcker som var en korsning mellan Downtown abbey och Game of thrones. Återstå att se vad det skulle vara för något... Och så efterlystes böckerna om sjöjungfrur som tydligen tidigare utpekats som det "nya stora". Ingen i rummet verkade dock ha läst någon sådan bok, så det blev nog inte så mycket med den trenden.

Förutom detta var två spännande programpunkter dels en intervju med Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg, dels presentationen av deras nya projekt Berättelser från Engelsfors. Eller så mycket till intervju var det väl inte, de bägge pratade oavbrutet och intervjuaren fick knappt en syl i vädret. Intressant att lyssna på var det i alla fall, som när de pratade om hur det känts när den första boken redan hade sålts utomlands fastän de inte var klara med den. Eller när de fick veta vem som skulle recensera Cirkeln i DN och insåg att det var samma person som tidigare hade gjort en grym sågning av Strindbergs stjärna. "Jag vet inte om den boken förtjänade en sådan sågning" sade Sara Bergmark Elfgren, som inte hade läst den själv. Men där kan jag försäkra henne att de aldrig löpte någon risk att råka ut för samma sak. Strindbergs stjärna har en hel del väldigt stora brister, som en recensent helt enkelt inte kan undgå att ta fasta på. Cirkeln är på en helt annan nivå!

Och så var det Berättelser från Engelsfors, där de bägge författarna presenterade detta nya projekt tillsammans med de tre tecknare som arbetat med boken. Det lät som att de jobbat ihop väldigt intensivt, Mats Strandberg kallade det för en "nördarnas perfect storm". Dock fick vi inte veta så mycket om vad boken skall innehålla, det är än så länge hemligt. Däremot fick vi höra både författare och tecknare fundera över vilka superkrafter de själva skulle vilja ha...

En annan programpunkt var "Metal och fantastik", om hur fantasy och science fiction har använts inom heavy metalmusiken. Denna programpunkt var underhållande både när Anders Bellis och Anna Bark Persson berättade och för att man fick höra musik av bland annat Black Sabbath, Judas Priest och Nightwish. Rätt komiskt blev det i början, när det inte gick att få musiken att höras i högtalarna. Den som löste problemet var en resolut dam ur publiken som inte bara visste vilka kontakter som sladdarna skulle sitta i, utan också var klädd i mycket tjusiga steampunkkläder. Det krävs alltså litet steampunk för att klara av krånglande datorer!

Utöver detta fanns också en mängd andra programpunkter. En av dem var en paneldiskussion om fantastikbloggar, där undertecknad satt med i panelen. Schemat var dock så späckat att det inte gick att hinna med allt man ville, och själv hade jag inte heller möjlighet att vara med på söndagen. Två dagar räckte dock väldigt långt, det gav massor med intryck, intressanta boktips och möten med trevliga människor (inte minst ett antal andra bokbloggare!). Några signerade böcker fick jag också med mig och jag lyckades med den något märkliga bedriften att stå allra sist i signeringskön till både Caitlin Sweet och Kelly Link. Dessutom är jag nästan helt säker på att jag var sista person fram även till Joe Abercrombie!

Nästa år blir Swecon i Stockholm och har då namnen Fantastika. Vi kanske ses där..?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar