Böcker

Böcker

fredag 22 mars 2013

Borde vara död


Efter att Isa flyttar in på ett gruppboende för hemlösa i Göteborg börjar saker att förändras. Flera av de boende tar livet av sig, trots att de inte gett sken av att vara självmordsbenägna tidigare. Sebastian, som jobbar där, anar att det inte bara är allmän livsleda som ligger bakom. Han ser att allt inte är som det borde, och framför allt förstår han att Isa har något med det hela att göra. Fast vad är hon för något egentligen? En litet annorlunda tjej, som till råga på allt har svans? Den där svansen är i ögonen på de flesta en synnerligen extrem form av kroppsmanipulation, som en urspårad version av piercing eller bröstförstoring. Isa själv vet dock att sanningen är mer märklig än någon vill tro, förutom Sebastian då – som lägger ihop pusselbitarna och misstänker att allt inte är helt normalt med henne. Men hur är det med honom själv då..?

Borde vara död av Pål Eggert är en historia om människor som lever i samhällets utkant, sådana som kanske ingen egentligen lägger märke till om de försvinner eller om någon tar livet av dem. Det är en stundtals skitig och brutal historia som inte väjer för det obehagliga och smutsiga. På sätt och vis kan det kännas befriande att läsa om miljöer där inte allting är så välpolerat och tillrättalagt, men jag kan tycka att det blir litet väl mycket av det här på sina ställen i boken. När flera sidor ägnas åt att beskriva hur Sebastian rengör ett avlopp från bajs, då blir det alltför naturalistiskt för min smak.

Förhoppningsvis har jag nu inte avskräckt alla potentiella läsare, för det är ändå inte någon dålig bok. Det känns verkligen som en trovärdig skildring av de miljöer där huvudpersonerna rör sig, och både Isa och Sebastian är mångbottnade figurer som man kan fundera en hel del över. Inte minst intressanta är också de rent moraliska problemställningar som finns i boken. Om någon är helt vidrig och farlig, är det då fel att ta den personens liv? Kan man till och med rättfärdiga dödande med att det är nödvändigt för en själv..? 

Recensionsexemplar från Styxx fantasy.

3 kommentarer:

  1. Äsch! En nära vän till mig heter Paul, därför har jag den stavningen i ryggmärgen... och nu är jag inte hemma och kan korrigera på bloggen! Jaja, man ser iallafall på bilden hur namnet skall stavas! :)

    SvaraRadera
  2. Very nice article, I enjoyed reading your post, very nice share, I want to twit this to my followers. Thanks!. Kumkum Bhagya

    SvaraRadera