Böcker

Böcker

söndag 17 mars 2013

Kretsen av Maggie Stiefvater

The Raven Boys av Maggie Stiefvater har stått på min lista över böcker som jag vill läsa, men det har inte blivit av förrän nu när den har kommit i en svensk översättning under namnet Kretsen. Boken handlar om Blue, en tonårsflicka med en stor och rätt mystisk familj som består av synska personer. Hon träffar på Gansey, en extremt rik internatskolekille som är besatt av att hitta graven efter Glendower, en medeltida walesisk adelsman som kämpat för Wales frihet gentemot engelsmännen. Eller "grav" är inte rätt ord, han är övertygad om att Glendower i likhet med mytens kung Arthur vilar försänkt i en magisk sömn i väntan på att kunna komma tillbaka. Till sin hjälp har Gansey tre av sina skolkamrater, som dock alla har sina egna problem med livet och dessutom egna anledningar till att vilja delta i sökandet. Bland dem finns inte minst Adam, som gärna söker kontakt med Blue. Problemet för henne är dock en spådom som säger att hon kommer att döda den hon blir kär i. Inte någon rolig sak för en tonåring att få höra, oavsett om man tror det är sant eller inte.

Även om jag hade hört att det här var en bra bok, hade jag inte mer än normala förväntningar på den. Men jag tyckte att Kretsen var riktigt bra, det här blev den totala läskoma jag verkligen behövde efter att ha varit helt inne i jobbsaker den sista tiden. Det är en engagerande bok, om än inte så väldigt spännande eller otäck. Men jag fastnade för de väl utformade karaktärerna i boken, och man vill verkligen veta hur det går för dem. Det finns också mycket detaljer som man måste lägga noga märke till, eftersom de kommer tillbaka och senare kommer att spela stor roll. För min del hade boken dock gärna fått vara längre, den tog slut alltför fort. Det finns en del som hade kunnat utvecklas mer, till exempel hur och varför den skumme Whelk hade letat efter Glendower. Dessutom hade jag gärna sett att man fått mer av historisk bakgrund kring Glendower och inte minst mer tydliga förklaringar till varför de tror att hans grav skall finnas just på den här platsen.

På sätt och vis påminner Kretsen en del om Den hemliga historien av Donna Tart: rika ungdomar med högst komplicerade relationer både till sig själva och sina familjer, djupt engagerade studier av antik historia och klassiska språk. Andra huvudpersoner med enklare klassbakgrund och en längtan efter att få höra till, att komma bort från sin egen destruktiva tillvaro. Även här finns också den där besattheten och övertygelsen om att det i historiens gömmor döljer sig någon slags högre sanning som man kan söka sig fram till om man bara kan komma på hur man skall gå till väga. Riktigt lika helgjuten som Den hemliga historien är dock inte Kretsen, vilket inte minst beror på att det är del ett i en serie. Fram emot slutet känns det som att det är många trådar som hänger i luften och det är mycket som man inte kan se någon lösning på. Men något skall det väl vara kvar till kommande böcker! I alla fall vill jag verkligen kasta mig över nästa del så fort den kommer ut, vilket kan jämföras med känslan efter att jag läst en annan av vårens mer omtalade ya-böcker, Beautiful Creatures. Den var helt ok, men jag har ingen brådska med att läsa del två utan kan vänta i lugn och ro på den svenska översättningen.

Litet roligt med den här boken var också att när jag var mitt uppe i läsningen och inte kunde släppa boken med tankarna, då fanns den även i tunnelbanan. Helt rätt bok att läsa just nu, alltså!
3 kommentarer:

 1. Jag har inte trott att det här har varit en bok för mig men nu efter att ha läst några recensioner blir jag minst sagt sugen på att ge den en chans! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag! Jag har inte lockats av Maggie Stiefvaters tidigare böcker, men tänkte efter vad jag hört från andra att den här nog skulle vara bra -- och det var den! :)

   Radera
 2. Läste precis ut den och älskade den. Ska nog läsa nästa på engelska dock :D

  SvaraRadera