Böcker

Böcker

måndag 4 mars 2013

Dracula i multipla filmversioner

Dracula verkar vara i ropet just nu, åtminstone att döma av hur många film/tvproduktioner som är på gång där han figurerar. Uppenbarligen finns det ingen måtta på hur många gånger Bram Stokers vammpyrhistoria kan berättas. I alla fall, något som jag tror har alla möjligheter att bli riktigt bra är NBC:s tv-serie Dracula där Jonathan Rhys Meyers spelar huvudrollen. Denna serie skall handla om att Dracula kommer till det viktorianska England under täckmanteln av att vara en amerikansk entreprenör som är intresserad av modern teknologi (elektricitet och sådant). Fast egentligen har han mycket mer ondskefulla planer... 
Bakom det hela skall samma producenter ligga som tidigare gjort bland annat Downtown Abbey, vilket väl borde lova gott åtminstone för dem som fallit för den serien. 

En annan tv-serie där Dracula förekommer är Gothica. Det är tv-bolaget ABC som beslutat att spela i en pilot av något som är tänkt att bli en "sexy gothic soap" där såväl vampyrgreven som andra klassiska monster skall vara med. På listan över rollfigurer finns Dr Jekyll och Mr Hyde, Frankenstein, Dorian Grey och flera andra. Monstersåpa alltså, vi får se om det bara blir fånigt eller om de lyckas göra något roligt av det hela. 

Sedan är också nya långfilmer om Dracula på gång, men det verkar mer vara fråga om b-skräckfilmer. Sådana kan dock vara väldigt underhållande, så man skall inte avfärda dem på förhand. En av dem har än så länge bara titeln Dracula och handlar om en grupp amerikanska higschool-ungdomar på resa i Europa som besöker Draculas slott i Transylvanien. Där verkar de bli indragna i hemska saker, precis som man kan förvänta sig. Premiären är satt till oktober i år. Redan i slutet av 2012 hade Dracula 3D premiär, och det är den kultförklarade italienska skräckfilmsregissören Dario Argentos version av Bram Stokers bok. Bland skådespelarna märks Rutger Hauer, som spelar Van Helsing. En trailer till den filmen hittar ni nedan. 


Utöver detta finns det massor med rykten om Dracula-relaterade produktioner som eventuellt blir av i en mer eller mindre avlägsen framtid. En sådan är The Last Voyage of Demeter, där det påstås att skådespelare som Viggo Mortensen, Ben Kingsley och Noomi Rapace skall vara eller har varit aktuella. Ytterligare ett osäkert filmprojekt är Harker, med Russell Crowe på rollistan. Den handlar om Jonathan Harker som i filmen är anställd av Scotland Yard (i boken är han jurist) och är helt besatt av att jaga efter Dracula. En film om Van Helsing lär också vara på gång, möjligen med Tom Cruise i huvudrollen och med Rupert Sanders (Snow White and the Huntsman) som regissör. En film som det talats om i ett par år, men där saker verkar stå stilla är Dracula Year Zero. I den skulle handlingen kretsa kring den riktigt Dracula, alltså Vlad Tepes. 

Och det finns ännu fler, internet verkar fyllt med rykten om nya Draculafilmer. Om det någonsin blir något av de här filmerna är väl högst oklart, särskilt som ingen av dem verkar vara i närheten av att börja filma än på länge. Man kan hur som helst konstatera att den gamle vampyrgreven knappast vilar i frid ännu... 

4 kommentarer:

 1. NBC-serien med Jonathan Rhys Meyer verkar intressant. Han var bra på att spela halvrubbad kung i The Tudors. Och jag är svag för Downton Abbey.

  Argentos film skulle jag vilja se också, men jag hade ju kunnat leva utan 3D. Rutger Hauer kan jag däremot aldrig få nog av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, jag tror Jonathan Rhys Meyer kan vara jättebra i rollen! Och det där med 3D har aldrig varit min grej, jag tycker det mest är jobbigt. Ser man den på tv slipper man i alla fall det!

   Radera
 2. Tv-serien Dracula kommer jag att hålla ögonen öppna för, verkar lovande! Tack för tipset! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har alla förutsättningar att bli riktigt bra! Hoppas man kommer kunna se den snart! :)

   Radera