Böcker

Böcker

söndag 3 mars 2013

Mardrömsflickan

Girl of Nightmares av Kendare Blake är fortsättningen på Anna klädd i blod (Anna Dressed in Blood) som jag skrev om för ett tag sedan här på bloggen. Den första boken gillade jag skarpt och beskrev som en slags Supernatural i bokform. Den andra är, nja, annorlunda. Tyvärr är det svårt att skriva något om den alls utan att totalspoila Anna klädd i blod, och det vill jag inte göra eftersom det är en bok jag verkligen tycker att alla som är förtjusta i spöken skall läsa. Girl of Nightmares tar i alla fall vid där den första boken slutar, vilket känns bra eftersom upplösningen i den lämnade en massa lösa trådar och en allmänt rätt omtumlad känsla.

Girl of Nightmares handlar om Cass, en tonårskille som jagar spöken. Med hjälp av en speciell kniv får han spökena att lämna den här världen och gå vidare ... någon annanstans. I första boken ställdes han inför ett särskilt farligt spöke, Anna klädd i blod. Namnet hade hon fått eftersom den vita klänning som hon hade på sig när hon dog (och fortsättningsvis även som spöke) var dränkt i blod efter att hon mördats. Den boken slutade som sig bör med en stor uppgörelse, i den här visar det sig att Cass har svårt att leva med konsekvenserna av det som skedde. Han plågas av minnen och snart också av mardrömmar och syner som han inte vet om de är verkliga eller inte. Efterhand inser han att han måste ta tag i situationen, vilket också innebär att han tvingas ta sig en rejäl funderare över sin egen roll som spökjägare. Vad är det han gör egentligen och vad händer med de spöken som han "dödar"?

Även Girl of Nightmares är på sätt och vis som Supernatural, men då inte som något av de roliga avsnitten där de jagar monster eller spöken. Här är det mer som ett allvarligt avsnitt där saker ställs på sin spets kring vad som händer efter döden, när Sam och Dean ställs inför svåra val och måste vara beredda att offra allt – inklusive sina liv. Anna klädd i blod var en rätt charmig bok där det var omöjligt att inte börja tycka hemskt mycket om huvudpersonerna. Den här gången är den där charmen inte påkopplad på samma sätt, men å andra sidan vore det konstigt eftersom huvudpersonerna är mycket mer allvarstyngda och ser annorlunda på sin situation. Det betyder inte att Girl of Nightmares är någon dålig bok, men den är inte alls lika rolig att läsa. Cass tar visserligen stora risker i boken, men han försöker hela tiden att agera förnuftigt och sätta andras bästa före sitt eget. Som läsare tycker man att han gör helt rätt och den här gången blir det verkligen en riktig closure där det känns som att alla problem får en lösning. Felet är bara att det känns som att det nästan blir litet tråkigt välordnat till slut...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar