Böcker

Böcker

lördag 11 maj 2013

Tegelstenstaggad


Det skriv om tegelstenar runt om på många bokbloggar just nu, och Bokstävlarna taggade mig att skriva om mina egna boktjockisar. Det hela går ut på att man skall visa upp:

1. de fem tjockaste böcker som står i hyllan hemma som jag har läst
2. de två tjockaste böcker som står i hyllan hemma som jag inte har läst


Jag gillar verkligen tjocka böcker, så det här är ett tema som passar mig. Det har faktiskt hänt att jag avfärdat vissa böcker därför att jag tyckt att de varit för tunna och därmed inte trott att de skulle vara bra nog. Vissa saker känns som att de behöver många sidor för att författaren skall hinna med allt som är nödvändigt. Dessutom förstår jag inte vitsen med att böcker skall vara så korta att de går fort att läsa. Det är väl tvärtom, man vill ju att de skall räcka länge! Det finns det få saker som är lika härliga som att krypa upp i soffan med en riktigt tjock bok och veta att det kommer ta låååång tid innan man måste släppa den ifrån sig.

Nu är ett problem att det inte riktigt är görligt att hitta de längsta böckerna hemma hos mig. Det skulle kräva en del tämligen tidskrävande genomgångar av böcker som stuvats in bakom andra böcker och så vidare. Dessutom har jag mycket vetenskapliga böcker (jag är historiker till yrket), och många av dem är väldigt tjocka. Så någon brist på tegelstenar råder det verkligen inte för min del! Om Day after tomorrow kommer behöver jag inte bränna några böcker, jag kan isolera lägenheten med dem. 

Jag har också rätt stora krav på vad som skall räknas som en tegelsten. En definition som jag hört är att i kategorin ingår alla böcker som är +500 sidor, men det tycker jag känns tunt i sammanhanget. Över 600 bör det definitivt vara, helst avsevärt mycket mer. Därmed dock inte sagt att allt som är långt är bra. Det finns många böcker (som kan vara mycket kortare än 500 sidor) där jag tycker att bokförlaget borde sett till att de skars ned rejält innan de gavs ut. Bara för att det är enkelt att skriva långt på moderna datorer betyder inte att alla böcker har handling som håller för sitt sidantal. Ibland är kort det enda rätta och då skall boken anpassas efter det. Ta Feberflickan av Elisabeth Östnäs som exempel, 127 sidor och helt perfekt längd. 

I alla fall, nedan kommer sju väldigt mångsidiga (haha) böcker som ligger mig särskilt varmt om hjärtat, men om de verkligen är de tjockaste böckerna jag äger låter jag vara osagt. Flera av dem har jag skrivit om här på bloggen tidigare, vilket väl i sig visar att tegelstenar är något jag gärna läser. Väl värda att lägga tid på trots eller på grund av sidantalet är de här böckerna i alla fall! 

1. NOS4A2 av Joe Hill (688 s) är min senast utlästa tegelsten. En underbart bra bok som jag kommer att skriva mer om här på bloggen inom de närmaste dagarna. 




2. En favorit på på senare år har Justin Cronin kommit att bli, först med Flickan från ingenstans/The Passage (907 s) och sedan med uppföljaren The Twelve, som dock knappt nådde upp till 700 sidor. Här väljer jag därför självklart den första boken, med många många sidor zombieapokalyps. 




3. I tonåren läste jag mycket av Anne Rice, och inte bara böckerna i serien Vampire Cronicles. The Witching Hour (965 sidor) är första delen i trilogin om the Mayfair witches, som handlar om en New Orleansfamilj där medlemmarna har vissa speciella förmågor som dessutom går att spåra långt tillbaka i tiden. 



4. Häxor hittar man också i Alla själars natt/A Discovery of Witches av Deborah Harkness (689 s). Jag gillar den här boken med alla dess häxor, vampyrer och demoner och jag vet att många av de som läser den här bloggen också gör det. Det syns nämligen på statistiken över besök och google-träffar. Tyvärr verkar dock inte Deborah Harkness-fansen vara tillräckligt många för att del två i denna serie skall ges ut på svenska. A Shadow of Night är rejält tjock den också, om än inte med lika många sidor som den första delen. 




5. American Gods av Neil Gaiman (632 s) är en fascinerande resa genom ett modernt men slitet USA befolkat av gamla mytologiska figurer som tappat all mål och mening. Jag har försökt rekommendera den här boken till många andra, men de har bara tyckt att den varit tråkig och obegriplig. Inte jag, det här är en av mina stora favoriter! Notera på det här exemplaret också den lilla stickern som säger "as good as Stephen King or your money back". Otroligt komiskt!



6. Den första av de två olästa tegelstenarna blir Pestens tid av Stephen King. Visserligen har jag läst den för länge sedan, men det här är den nya och utökade versionen. 1222 sidor, yay! Att Stephen King skulle komma med bland tegelstenarna på ett eller annat sätt kändes som självklart, han är ju verkligen en mästare på att skriva riktigt långa böcker. Och bra också!



7. Min andra olästa tegelsten blir The Accursed av Joyce Carol Oates (667 s) som jag köpte när jag var i London nyligen. Förhandsinformationen utlovar en gotisk skräckroman om förra sekelskiftets Princeton, vilket ju låter hur bra som helst. Jag ser fram emot att läsa den!


För egen del har jag också en förmåga att skriva långt, vilket inte minst syns på det här blogginlägget. Ibland behöver man helt enkelt många ord på sig för att uttrycka det man vill ha sagt, och så får man hoppas att läsarna vill stanna kvar till slutet. Hur som helst är tanken att man skall tagga någon annan som skall svara på samma frågor, men jag hoppar nog över det. Vad jag kunnat se är många av mina favoritbloggar redan taggade, och om någon händelsevis inte blivit det kan ni väl ta saken i egna händer utan att jag nämner just er blogg. För det är väldigt kul att se hur andra svarar på de här frågorna! 

7 kommentarer:

  1. Jaha, där var det ett gäng tjockisar där jag faktiskt inte läst en enda:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och om du skulle få för dig att läsa dem har du att göra rätt länge! :D

      Radera
  2. Jag tog mig friheten att "otaggad" svara på de här frågorna på min blogg. Jag tyckte det var ett rroligt ämne att skriva om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det ett roligt ämne! Och det är kul att se vad andra har för tegelstenar -- jag såg t.ex. att våra respektive listor hade vissa saker gemensamt.

      Radera
    2. Det är nog en bidragande orsak till att jag gillar din blogg!:-)

      Radera
  3. "as good as Stephen King or your money back" Hahaha!

    "The Accursed" har jag inte ens köpt än. Men den ligger långt upp på min mentala tegelstenar-att-läsa-lista i alla fall. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag nästan bokstavligt snubblade över en stor hög med exemplar av The Accursed på en bokhandel i London, och då kändes det som ett tecken att jag måste köpa den... :) Nu skall jag bara hinna läsa den också!

      Radera