Böcker

Böcker

fredag 10 maj 2013

An Inquiry into Love and Death

Jillian Leigh är en modern ung dam. Hon pluggar på universitetet i Oxford och kör bil, saker som inte var så vanliga att kvinnor ägnade sig åt på 1920-talet. Även om hon uppskattar att leva ett självständigt liv tycker hon dock att det går litet för långt när föräldrarna (som befinner sig utomlands) kräver att hon i deras ställe skall ta hand om formaliteterna i samband med hennes farbrors död. I det ingår både att Jillian skall identifiera hans döda kropp och resa till en liten landsbygshåla och ta reda på hans efterlämnade saker. Till saken hör att hennes far, en mycket framgångsrik forskare i kemi, inte sett med blida ögon på farbroderns yrkesval. Han var nämligen en spökjägare som reste runt för att undersöka övernaturliga fenomen på olika platser, och det var i samband med ett sådant uppdrag som han avlidit under oklara omständigheter. När Jillian väl kommer fram till den lilla byn Rothewell visar det sig vara mycket som inte riktigt står rätt till. Scotland Yard undersöker farbroderns död, så frågan är om det verkligen var en olyckshändelse som låg bakom. Och hur är det egentligen med traktens välkända spöke? Enligt gamla berättelser hemsöks kusten och skogarna kring byn av en smugglare från 1600-talet med namnet Walking John, och det var givetvis honom som farbrodern intresserat sig för. Som Jillian själv kan konstatera är det mycket konstigt som försiggår, inte minst nattetid. Men är det verkligen spöken som ligger bakom eller finns det andra ljusskygga verksamheter som folk försöker dölja?

An Inquiry into Love and Death är Simone St James andra bok, alltså uppföljaren till The Haunting of Maddy Clare som tidigare hyllats här på bloggen. Det är dock inte någon fortsättning på Maddy Clare-boken, även om temat är likt: 1920-tal och professionella spökletare. I den förra boken handlade det om människor som efter kriget fyllde sin vilsenhet och sina tomma liv med att jaga spöken, inte för att de egentligen var så intresserade av det övernaturliga utan snarare för att de varit med om så mycket hemskt att ingenting kunde göra dem rädda mer. Den här gången får vi helt andra perspektiv. Jillian har efter en skyddad och privilegierad uppväxt nästan dåligt samvete för att hon klarat sig igenom både krigsår och svåra tider helt utan problem, medan Scotland Yard-detektiven Drew Merriken definitivt har gått vidare och skaffat sig ett meningsfullt liv (som polis) efter att ha varit stridspilot under kriget. Bägge böckerna ha dock gemensamt att de problematiserar hur krigupplevelserna på många sätt vilar som en skugga över allas liv, och att många vanliga människor brottas med tankar kring gott och ont, rätt och fel. Det är en sak att tycka till om hur man rent principiellt borde agera i olika situationer, något annat att minnas att man själv gjort eller sett de mest fruktansvärda saker. I boken är det här skildrat på ett sätt som gör att det blir ett djup hos huvudpersonerna och man skulle faktiskt mycket väl kunna läsa den även helt utan några eventuella övernaturliga inslag, allting är tillräckligt intressant ändå.

Samtidigt – det här är inte en bok där spökerierna känns överflödiga, utan det är verkligen för deras skull man bör läsa den. An Inquiry into Love and Death är nagelbitarläsning nästan från första början. Med subtila och effektiva medel bygger författaren upp en stämning som gör att man efter att ha läst det här helst inte vill sitta ensam hemma en mörk och regnig natt. Det är mystiska ljud utanför (grenar mot fönstret, eller..?), kalla vinddrag och katter som stannar upp som om de såg något. Och farliga saker kan mycket väl hända – någon eller något låg ju bakom farbroderns död. Så vem vet vad som kommer härnäst? Det rör sig visserligen inte om en skräckhistoria som gör att man ligger sömnlös, men visst är det isande mysrysigt på bästa sätt. Vill man ha spökerier, historiska miljöer och engelsk landsbygd, då är det här en bok att rekommendera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar