Böcker

Böcker

torsdag 16 maj 2013

Vad väljer du: Joe Hill eller lolcats?


Jag har litet svårt att släppa NOS4A2, så fascinerande tyckte jag att den boken var. Förutom att helt enkelt vara en spännande och bra bok finns det i den också mycket detaljer man kan roa sig med att fundera över. Bland annat finns en del blinkningar till Joe Hills tidigare böcker, till exempel nämns vid ett tillfälle den lilla hålan Lovecraft som ett konstigt ställe (det är där böckerna i serien Locke & Key utspelar sig). En del Josh Whedon-nörderier finns det också, bland annat ett skämt om browncoats som man måste vara en äkta fan för att förstå på rätt sätt... Och visst kan man hitta hintar till Stephen King också. Att en bil spelar en viktig roll för tankarna till Kings eget bilmonster i Christine, men det finns även andra småsaker som man hittar om man letar efter dem. Det är dock inte alls nödvändigt att man har alla referenser i huvudet när man läser, de är bara bonus. NOS4A2 är helt och hållet begriplig även om man aldrig läst varken Joe Hills tidigare böcker eller något av pappa King.

En del sådana här saker talar Joe Hill om i en rätt kul intervju med honom som publicerades i Toronto Sun häromdagen. Det är där han säger att början av en bok är viktig, för annars kanske läsaren tröttnar och börjar titta på katter på internet istället. Roliga kattbilder är ju alltid trevliga, så det är naturligtvis ett reellt hot för alla författare...

I intervjun talar Joe Hill också litet om filmen Horns, som enligt planerna skall ha premiär till hösten. Det är Daniel Radcliffe som spelar huvudrollen som den hornförsedde Ig, och det kan säkert bli bra. Fast han ser verkligen inte klok ut på bilderna! Titta här till exempel, Daily Mail har en artikel med en serie bilder ur filmen. De där hornen alltså...

2 kommentarer:

  1. Men nej, nu läste jag ju om boken ändå! :-) Roligt med blinkningar hit och dit! King har jag nog koll på men inte alls säkert att jag minns detaljerna från de andra Hill-böckerna! Okej, dags att läsa klart Fledgling och hoppa på NOS4A2!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, alltid lyckas man lura någon som försökt hålla sig borta från en viss bok... :D Men så vill jag ju också att alla skall fatta att NOS4A2 var otroligt bra!

      Radera