Böcker

Böcker

fredag 15 februari 2013

Vinterskräck, i motsats till februaridepp


Jag tillhör dem som tycker att vintern är sååå tråkig. Det är alldeles för kallt, alla kläder är bylsiga och tunga, bussar och tåg är alltid försenade. Bor man i stan är snön verkligen bara jobbig när snövallarna täcker halva trottoaren och skorna blir blöta av slask. Men man kan ju inte deppa ihop för det, för vinter blir det ju oundvikligt i den här delen av världen. Istället för att fastna i den grå februaritristessen kan man ta fasta på det som kan göra vintern litet mer farlig och spännande.

Nu skall ni verkligen inte tro att det är några halsbrytande vintersporter jag talar om, för sådant ägnar jag mig inte åt. Nej, jag pratar om riktigt mörker och verkligt otäck vinter, sådan som man bäst upplever hemma i den trygga läsfåtöljen under en varm filt. För det finns faktiskt en del rejält ruggig skräcklitteratur som utspelar sig på vintern, där det är just mörkret och kylan som bidrar till den läskiga stämningen.

En given titel när det gäller vinterskräck är Michelle Pavers Evig natt (Dark matters), om en man som deltar i en vetenskaplig expedition på Spetsbergen. Solen går inte upp på flera månader, hans kollegor tvingas lämna honom ensam kvar i ödemarken och mystiska skuggor rör sig i mörkret. En riktigt skrämmande bok! Det där med att solen inte syns till under vintern är en viktig faktor även i 30 Days of Night av Steven Niles, vilket alltså är serieboken som sedan blev till filmen med samma namn. Den här boken köpte jag nyligen och har inte hunnit läsa ännu (jag har sett filmen), men en recension kommer här på bloggen framöver. Premisserna är i alla fall underbara för alla vampyrälskare: när dagarna är mörka under vintern är vampyrerna vakna dygnet runt. Inte någon bra känsla att vara jagad av vampyrer och veta att gryningen inte kommer förrän om en månad...

En sista riktigt bra vinterskräckis är The Terror av Dan Simmons, som också den handlar om en expedition till nordliga trakter. I det här fallet är det nordvästpassagen som skall utforskas, vilket på många sätt är en utmaning. Det är kallt, mörkt, naturelementen är obönhörligt stenhårda och dessutom är det till råga på allt något ännu mer skrämmande som attackerar – men vad är det för något? Senaste nytt är faktiskt att den här boken kanske kommer att bli till en tv-serie. Enligt SFX har samma bolag som tidigare gjort bland annat The Walking Dead annonserat att de börjat jobba med en tv-version. Vägen från detta och fram till att vi kan se det hela på tv brukar vara ganska lång, men kanske det så småningom blir något sevärt. Jag börjar i alla fall fundera på om jag skulle läsa om The Terror. Det vore kanske rätt sätt att angripa känslan av att jag fått nog av vintern?

4 kommentarer:

  1. The Terror borde jag verkligen också läsa! Jag läste Dark Matter nu i vintras, alldeles ensam ute i stugan och hu vad rädd jag var! 30 Days of Night har jag inte läst men sett filmen jag också - tycker den är en helt okej popcornskräckis.
    Fast jag gillar ju vintern, egentligen. När det är kallt och soligt och vidderna är alldeles vita.. Fast jag blir lite less jag också efter ett tag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sol och vita vidder är det tyvärr så sällan inne i stan, där är vintern i så mycket större utsträckning brun snö och försenade bussar. :) Dark matter tyckte jag var riktigt ruggig när jag läste den (förra vintern), och jag brukar inte vara lättskrämd... 30 Days of Night ser väldigt lovande ut i serieversion, tror att den skall vara bättre än filmen!

      Radera
    2. Helt sant. Jag har börjat tycka mycket bättre om vintern sen jag flyttade till Norrland :)

      Då ska jag absolut kolla in 30 Days of Night! Har precis börjat vurma för serier igen efter ett (mycket långt) uppehåll.

      Radera
    3. Vinter i Norrland är något heeelt annat är i Stockholm! Jag är rätt mycket av en periodare när det gäller serier, men har också kommit igång igen efter att knappt läst några alls under ett par år. Det finns mycket som är bra!

      Radera