Böcker

Böcker

söndag 13 januari 2013

Locke & Key

Att Joe Hill kan skriva skräck i romanform har han bevisat i En hjärtformad ask, att han är lika bra på noveller framgår i 20th Century Ghosts. Så kan han klara av att hålla samma nivå i ytterligare en genre – serier? Jovisst, Locke & Key del 1: Welcome to Lovecraft (tecknad av Gabriel Rodriguez) är en underbart otäck, blodig och suggestiv historia, precis så bra som man vill att den skall vara.

Locke & Key handlar om tre syskon som efter att deras far blivit mördad flyttar från Kalifornien till ett stort gammalt hus som som ligger på en plats som heter Lovecraft i Massachusetts. Precis som man skulle kunna misstänka visar det sig snart att de inte kan fly från det hemska som hänt, både för att syskonen plågas av fruktansvärda minnen och för att riktigt skrämmande saker börjar hända i deras nya hem.

Bara det faktum att platsen heter Lovecraft vittnar väl om att det är ett ruggigt ställe som man borde akta sig för, även om inte personerna i boken verkan se den kopplingen. Huset de flyttar till ser ut som ett riktigt spökhus, verkligen inte någonstans man skulle vilja bo för att komma undan läskigheter. Desto bättre för den skräcksugne läsaren, som här i del 1 får början på en historia som har alla förutsättningar att utvecklas till något riktigt bra. För att jämföra kan man säga att boken på sätt och vis känns litet grann lik tv-serien American Horror story. Inte så att det är en kopia, men det finns likheter – inte minst att det hela utspelar sig i ett stort gammalt hus där det uppenbarligen hänt en hel del hemskheter längre tillbaka i tiden.

4 kommentarer:

 1. Den får åka upp på min önskelista på adlibris på en gång :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Passa på att beställa fler delar när du ändå håller på, det är frusterande att inte ha del två tillhands på en gång! :)

   Radera
 2. Haha, vad fint att vi båda skrev om det här albumet i våra bloggar samma dag! Great minds think alike. :)
  Jag är sugen på att läsa vidare. Känns som att det finns potential för stordåd i den här serien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma dag, där ser man. Märklig timing! :) Men en bra bok var det, jag blev riktigt irriterad över att inte direkt kunna läsa fortsättningen. Vilket jag inte kunde, eftersom jag skulle på semester och verkligen inte hade tid att skaffa fler delar...

   Radera