Böcker

Böcker

tisdag 15 januari 2013

Bröderna Grimm 200 år senare

 Många klassiska barnsagor, som Snövit, Törnrosa och Hans och Greta, hör till de folksagor som bröderna Grimm samlade in och gav ut i samlingen Kinder- und Hausmärchen. Den första upplagan av denna bok utkom i december 1812, vilket alltså var 200 år sedan. I Tyskland kommer detta firas rätt intensivt under 2013 och de närmaste åren (varför begränsa sig till ett års firande?). Det ordnas utställningar, konserter och mängder med olika evenemang. Mer om detta kan man läsa bland annat på hemsidan för Grimm 2013.

Det som är intressant med de här sagorna är hur de levt vidare under århundradena och omformats så att ständigt nya generationer av barn kunnat ta dem till sig. I många fall har sagorna ändrats en hel del, vilket inte minst framgår av Disneyfilmerna där från början ganska otäcka sagor blivit betydligt snällare. Nu för tiden tycker man väl inte att det är helt lämpligt att skrämma slag på små barn, vilket nog en del av de gamla versionerna av sagorna gjorde. Därför blir man litet förvånad av den utgåva av Snövit som Rabén & Sjögren gav ut förra året. Det här är en bilderbok i stort format med helt ljuvliga illustrationer i färg och svartvitt. Problemet är bara att boken snarare tar fasta på det hemska i sagan om Snövit, inte det nuförtiden mer vanliga med roliga dvärgar och gulliga djur. Nej, i den här boken har skogens djur stora ångestfyllda ögon och klänger sig närmast i skräck intill Snövit. Dvärgarna är bistra i uppsynen och inte ens prinsen som räddar Snövit ser särskilt bra ut. Boken marknadsförs som lämplig för barn i åldern 3-6 år, men det tror jag inte alls passar. De barn i den ålder som jag känner skulle antingen vara rätt ointresserade av den här boken eller få mardrömmar av den. Däremot tror jag att tonåriga eller vuxna gothflickor (eller gothpojkar) kommer älska den här boken. De kan i likhet med mig fascineras av de vackra och ibland närmast mardrömsaktiga bilderna, där särskilt fåglarna är fantasiska. Min favoritbild är den där Snövit ligger livlös efter att äppelbiten fastnat i halsen och två gamar sitter i ett träd och tittar längtansfullt på henne.

Även på film fortsätter sagorna att vara aktuella och då menar jag inte i bara i tecknad/animerad form. För ett par år sedan fick vi inte mindre än två Snövitfilmer och nu är det dags för Hans och Greta att få en egen film. Det är dock inte originalsagan som det handlar om, utan istället vad som hände efteråt. Efter att Hans och Greta dödat häxan i pepparkakshuset växte de tydligen upp till att bli häxjägare, av trailen till filmen att döma riktiga hårdingar. Hansel och Gretel: Witch hunters har premiär 27 den februari.





2 kommentarer:

  1. Det är rätt intressant hur Grimms sagor alltid verkar bli lite sötare. Senast var det Googles doodle vid 200års jubiléet som även den blev rejält snuttifierad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och det där söta gör ju att man kommer längre och längre ifrån originalen...

      Radera