Böcker

Böcker

måndag 28 januari 2013

En bokbransch i krisDet har talats mycket i media på sistone om problemen inom bokbranschen. Enligt P1:s Kulturnytt minskade bokförsäljningen med 13 % förra året, vilket innebär att 2012 var ett riktigt krisår. Nåväl, det är inte mitt fel, för jag hade verkligen inte något köpstopp! Men många andra hade nog det, fast kanske inte ens medvetet. De gör annat med sina pengar än att köpa böcker, förutom när det gäller vissa titlar som säljer otroligt mycket. Samtidigt säljer övriga böcker inte något vidare. 

Det här får naturligtvis konsekvenser i en förlagsbransch där marginalerna knappast var särskilt stora redan innan. Före jul kunde man läsa i Svensk bokhandel att Bonnierförlagen efter bara sju månader lägger ned Fenix förlag som varit inriktat på främst romantik, men också gett ut en hel del intressanta urban fantasy-titlar (bl.a. Anna klädd i blod av Kendare Blake och Ödesbunden av Benedict Jacka). Det är verkligen synd, även om jag har en del teorier om vad som gått snett. Fenix skulle satsa litet annorlunda än vanliga förlag, vilket kan ha varit just det som inte fungerade. Bland annat tror jag inte att det är någon jättebra idé att ha likartade omslag på böckerna (lila ryggar). Det ger vibbar av Harlequin eller Wahlströms gamla ungdomsböcker med röda och gröna ryggar. Wahlströmsböckerna älskade jag när jag var åtta år, men som vuxen boknörd får det här snarast motsatt effekt. En annan strategi från Fenix sida var att böckerna framför allt skulle säljas i särskilda ställ i mataffärer, istället för i bokhandeln. Jag förstår att det låg en noga uttänkt marknadsföringsplan bakom, men jag tror inte riktigt på idén. Böcker på ICA är väl alldeles utmärkt bra (böcker bör finnas överallt enligt min mening), men varför inte på en hylla tillsammans med andra pocket? Ja, man kan diskutera fram och tillbaka vad som skiljer romantikläsare från urban fantasyläsare, jag tror i alla fall att det finns en hel del skillnader mellan de bägge kategorierna. Hur som helst är det i alla fall trist att inte Fenix fick litet mer tid på sig.

Men någon slags balans finns det, för samtidigt som ett förlag försvinner kommer ett annat som är helt nytt. Sigill förlag är så mycket nykomling att man ännu inte kommit ut med en enda titel, men det verkar vara spännande saker på gång. På hemsidan presenterar man sig så här: ”Sigill förlag är ett litet bokförlag med stora ambitioner och en passion för eskapism, fantastik, kitsch och litteratur av och för personer och grupper strax utanför samhällets mittfåra.” Målsättningen med utgivningen skall vara att ”ge ut klassiker, nyskriven genrelitteratur och fantastik och böcker med (i någon mån) subkulturell prägling.” Det lovar gott för framtiden!

6 kommentarer:

 1. Jag bidrog nog dels till de låga siffrorna, det är för smidigt och för billigt med Internethandel.
  Och att Fenix ska lägga ner gråter jag inte över, det förlaget var för mycket Harlequin för mig! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror de här försäljningssiffrorna inkluderar även näthandel, åtminstone så länge den är inhemsk (inte t.ex. Amazon alltså). Och håller med, allt det yttre med Fenix var alldeles för mycket Harlequin. Vissa av böckerna var det dock inte, så de hamnade i litet fel sammanhang där tycker jag.

   Radera
 2. Jag gillade de olika färgerna på bokryggara, dock har jag bara lila än så länge. :-) Upptäckte förlaget alldeles för sent känns det som! :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att de kanske gav upp litet för snabbt, för det var nog många som upptäckte dem rätt nyligen. På bokbloggarna har jag inte sett till recensioner av deras böcker förrän under de senaste veckorna och då var det ju för sent.

   Radera
 3. Jag kan bara hålla med om att bokryggarna hos Fenix-böckerna gav för mycket Harlequin-böcker. Lite märkligt i och med att Iron-serien av Julie Kagawa eller vad hon heter ges ut av Harlequin och de känns inte som Harlequin. Vet inte om något av det jag skrivit känns vettigt. :)

  Det tråkiga är väl att Fenix gav faktisk ut bra böcker, men att de försvann lite i och med att de inte stod med de övriga pocketböckerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag förstår vad du menar! Och håller med om att Fenixböckerna försvann på något sätt, jag tror de hade fått mer uppmärksamhet om de getts ut på vanligt sätt.

   Radera