Böcker

Böcker

lördag 26 januari 2013

Spöken + engelsk internatskola + Lord Byron = Jaaaa!

The White Devil av Justin Evans är en sådan där bok som har alla ingredienser man kan önska: en vilsen ung man på en anrik engelsk internatskola, mystisk stämning med antydningar om spökerier och som en extra bonus dessutom fullt med litterära referenser, inklusive mängder av lord Byron. Är det då så bra som kan skulle kunna tro...? Ja, det är det! The White Devil är en riktigt bra bok, spännande, stämningsfull och sådär så att man inte kan lägga den ifrån sig när man börjat läsa.

Boken handlar om Andrew Taylor, som kommer från en stenrik amerikansk familj där fina universitet och karriär inom näringslivet är självklarheter. Själv har han dock ägnat sin skoltid mest åt att ta droger, jaga tjejer och spela med rockband. För att komma bort från allt sådant blir han skickad till England för att gå ett år på den prestigefylla internatskolan Harrow, en skola där alla elever är pojkar och som har stenhårda regler mot allt som Andrew förknippar med att ha roligt. I verkligheten är det dock inte så tråkigt som det verkar, även om han också får se själv att internatskolor på många sätt kan vara verkligt hårda miljöer för vissa elever. Samtidigt upptäcker han att mystiska – och dödligt farliga – saker händer på Harrow och verkar ha pågått under många, många år.

Jag är inte riktigt nöjd med upplösningen på hela historien, men det är ändå en randanmärkning. Det här är en bok jag verkligen vill rekommendera och den tillhör de där böckerna som jag inte kan fatta att jag inte läst tidigare. Fast jag vet att en anledning till att jag inte gjort det är att jag tidigare hittat boken i bara i utgåvor med fruktansvärt fula och obehagliga omslag, som faktiskt gjort att jag inte fått någon lust att läsa den. Som det här omslaget till exempel. Men så hittade jag en annan utgåva på English bookshop i Uppsala, och då var det bara att slå till. Och sedan har jag upptäckt att det finns ytterligare en, som faktiskt har riktigt snyggt omslag.

Jag har fått The White Devil rekommenderad av Lingonhjärta och Dark Places Helena (fast på English bookshops blogg). Men fler borde läsa den!

4 kommentarer:

 1. Det låter som en jättebra bok! Den måste jag skriva upp!

  SvaraRadera
 2. Jaaa! Visst är den bra!! Kan hålla med dig om upplösningen och att den inte var sådär som man kanske ville ha den men att det är lite av en petitess i det hela. Den är ruggig verkligen :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var verkligen jättebra! Det där med slutet är inte så viktigt, inte när vägen dit är så bra och läskig läsning! :)

   Radera