Böcker

Böcker

torsdag 3 januari 2013

Unwritten – när gränsen mellan bok och verklighet suddas ut

Att vara kändisbarn kan ha sina sidor, men för Tom Taylor är det nog värre än för de flesta andra. Hans far, Wilson Taylor, är författare till den otroligt framgångsrika fantasybokserien om den unge trollkarlen "Tommy Taylor", en slags Harry Potterliknande historia där han alltså låtit huvudpersonen få dela både utseende och namn med sonen. Det hela blir inte lättare av att fadern sedan ett decennium är spårlöst försvunnen, medan den nu vuxne Tom ganska motvilligt och uttråkat försörjer sig med att signera böcker på konvent. Bitter på fadern som övergav honom utan pengar ser han till att åtminstone tjäna litet på sina likheter med böckernas huvudperson.

Riktigt besvärligt blir det när otäcka saker börjar hända, som att Tom blir nedslagen av en mystisk person. Hans identitet börjar också ifrågasättas, kanske är inte Wilson Taylor hans riktiga far? Har denne kidnappat eller köpt Tom från de biologiska föräldrarna? Än mer förvirrande är att påståenden börjar cirkulera om att Tom skulle vara Tommy i böckerna på riktigt, alltså en litterär figur som på något sätt fått liv. Något sådant borde vara omöjligt, men skulle faktiskt förklara en hel del konstigheter. Och finns det i sådana fall fler fiktiva skumma typer som lyckats ta sig ut ur böckernas värld?

Unwritten, en seriebok skriven av Mike Carey och tecknad av Peter Gross, är en fascinerande historia som pendlar mellan den "riktige" Toms allt mer förvirrande tillvaro och handlingen i böckerna om den "fiktive" Tommy. Tom börjar inse att på samma gång som hans liv är väldigt offentligt på grund av hans kändisskap, vet ingen på riktigt särskilt mycket om vare sig honom själv eller hans föräldrar – inte ens hans själv vet egentligen hur saker ligger till. Det här är en berättelse där olika lager av fiktion på ett elegant sätt blandar sig med varandra. Man inser snart att det efterhand kommer att avslöjas en hel del hemligheter om både Tom själv och personer som dyker upp i hans liv, och självklart fattar man från början att gränsen mellan verklighet och litteratur är rätt suddig i den här boken. Nu är det här dock bara första delen av flera (i mars utkommer del 7), så det man får i del 1: Tommy Taylor and the Bogus Identity är snarare inledningen än en avslutad historia. Här måste läsas fler böcker om Tom och hans värld!

4 kommentarer:

 1. Gillade att det blev en historia om en historia och att Harry Potter fick vara med på ett hörn men ändå fastnade jag inte för denna. Trist, för upplägget verkade så lovande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte den här första boken var bra, men det återstår att se hur fortsättningen blir. Det är ju inte säkert att det som fungerar en gång håller i bok efter bok...

   Radera
 2. Tack för påminnelsen om den här serien! Jag läste första albumet för ett bra tag sen, men blev påmind om att det är hög tid att läsa vidare. Av vad jag har hört ska den bli bättre och bättre, vilket känns positivt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter ju jättebra att den blir bättre! Det skall bli spännande att se vad det blir av den här historien, det känns som att det kan gå åt rätt många olika håll...

   Radera