Böcker

Böcker

tisdag 29 januari 2013

Den vita katten

Cassel Sharpe, huvudpersonen i Den vita katten av Holly Black, är inte någon vanlig tonårskille. Hans kommer nämligen från en familj där de flesta är "berörare", vilket betyder att de bara genom att nudda vid någon kan påverka dem på olika sätt. En del berörare gör så att andra får tur eller får dem att glömma saker, medan vissa är riktigt farliga – det finns till och med sådana som kan döda människor med sina bara fingertoppar. Cass är dock inte någon berörare, eller i alla fall tror han inte det. Själv är han rätt nöjd med att gå på en internatskola där han kan slippa undan resten av familjen, men så lätt är det inte att komma bort från dem. Ett stort problem är att Cass börjar tappa greppet om verkligheten, han går i sömnen och får minnesluckor. När han på grund av detta inte längre tillåts gå kvar på skolan tvingas han ta itu med sitt besvärliga förhållande till resten av familjen: brodern som hatar honom, mamman som sitter i fängelse och morfadern som är en pensionerad dödsberörare.

Den vita katten/The White Cat är första delen i YA-serien Berörarna. Det finns många sådana här serier just nu, med ungdomar som har magiska krafter på olika sätt. Jag tyckte att den här boken tillhör de bättre i genren, den är spännande med en del svärta i anslaget. Vissa saker i handlingen gick lätt att räkna ut från början, medan annat var mer överraskande (som t.ex. det som händer precis på slutet). Cass fungerar bra som huvudperson, han är på ett intressant sätt väldigt mycket tonåring med alla de problem sådana har: man vill både smälta in och vara speciell, man är beroende av sin familj men förväntas ta stort eget ansvar och man kan tvingas agera som en vuxen innan man är riktigt redo för det.

Alltså: Den vita katten kan rekommenderas. Den faller inte in i de lätta fällorna som många andra liknande böcker gör, som att vara tegelstenslång helt i onödan eller att huvudpersonerna dras in i ett kärlekstriangeldrama. Som om det inte vore komplicerat nog för tonåringar (eller vuxna) att bli på det klara med vad man har för känslor för en person åt gången! Om det finns någon sensmoral i historien är det att på många sätt är livet komplicerat och blir verkligen inte alltid som man velat. That's life, oavsett hur mycket magiska förmågor du har.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar