Böcker

Böcker

torsdag 8 augusti 2013

Zombienews


Zombier må vara rätt döda typer, men ständigt aktuella lyckas de ändå vara. I morgon (fredagen 9/8) har skräckfilmen Vittra premiär på biograferna, en film som man nog inte bör missa om man gillar sådana här saker. Det är en lågbudgetfilm, men det hör väl nästan till genren när det gäller zombierullar. Särskilt originell verkar den inte heller vara vad det gäller handlingen, det är ett gäng ungdomar som festar loss i en stuga i skogen och som rätt förutsägbart råkar väldigt illa ut. Det där känner man ju igen från många andra liknande filmer, men kan ju också vara en del av charmen att man skall följa en viss mall och göra något bra av det. Helt ok recensioner har den fått vad jag kunnat se, bland annat fyra getingar i Expressen. Dessutom vann den priset för bästa film på den spanskNocturna fantastic film festival. Fast den som vill se Vittra på bio får skynda sig, för den verkar inte gå på särskilt många biografer. Mer zombier hittar man i en helt ny e-novell av Joe Hill: Tweeting from the Circus of the Dead. Det här är originellt nog en novell som helt och hållet är gjord så att det skall se ut som om man läser inlägg på Twitter. Det handlar om en tonårsflicka som är på semester med familjen, vilket kan vara nog så jobbigt för en avig tjej som hela tiden hamnar i bråk med sin mamma. Men semestern visar sig så småningom vara rena döden på fler sätt än det rent metaforiska... Jag tycker det här är en intressant idé, det kan säkert vara både spännande och rätt komiskt med någon som twittrar sig igenom zombieapokalypsen. Fast i det här fallet är det inte egentligen någon apokalyps det är frågan om och jag tycker inte heller att själva twittrandet fungerar särskilt bra. Eller rättare sagt, det är ett effektivt sätt att berätta själva storyn och det blir både litet blodigt och småläskigt efterhand. Men twittandet är inte särskilt trovärdigt, för åtminstone ser inte mitt twitterflöde ut på det sättet. Huvudpersonen skriver alldeles för mycket berättande text och interagerar knappast alls med andra. Ett riktigt twitterflöde borde ha innehållit kommentarer från andra, svar på saker andra skrivit och överhuvudtaget annorlunda formulerade tweets. Det skall ju ändå föreställa en tonårstjej som skriver, och den känslan tycker jag inte riktigt att Joe Hill lyckas fånga. 

Ändå, det är intressant att läsa den här novellen inte minst för att få tillfälle att fundera över hur man kunde gjort det annorlunda. För visst är det lätt att tänka sig att folk skulle twittra loss stenhårt om zombier började stryka runt på stan... 

2 kommentarer:

  1. Jag känner lite att jag nästan MÅSTE se den här filmen på bio. Svensk zombiefilm med Johannes Brost?!? Jag är sjukt nyfiken!

    SvaraRadera
  2. Och inspelad i Knivsta, av alla ställen! Låter som det är hur skräckfilms-rätt som helst! :)

    SvaraRadera