Böcker

Böcker

söndag 25 augusti 2013

Sommaren är slut nuÄven om solen envisas med att skina för fullt också den här helgen kan vi väl ändå vara överens om att sommaren är slut nu, inte sant? Och då inställer sig givetvis frågan hur det egentligen gick med de stora högarna med tilltänkt sommarläsning som jag ambitiöst staplade upp i mitten av juni. Svaret är att det faktiskt gick ganska bra. Rätt många av de där böckerna lästes under sommaren, om än inte alla. Men det var ju aldrig tänkt att jag skulle vara låst vid den här listan, bara att det var ett antal böcker jag var sugen på att ägna sommarmånaderna åt. 

Så här blev det i alla fall med de stora sommarbokhögarna: 

Wool /Hugh Howey
Don't Breathe a Word/Jennifer McMahon
The Diviners/Libba Bray
Radiant Days/Elizabeth Hand
We have Always Lived in the Castle/Shirley Jackson
The Demonologist/Andrew Pyper
Quickening/Julie Myerson
The  Orphan Choir/Sophie Hannah
Sandman
The Walking Dead
Det/Stephen King
Pestens tid /Stephen King
Budbäraren/Fred Vargas
The 5th Wave/Rick Yacey
Taken/Benedict Jacka
Moon over Soho/Ben Aaronovitch
Crazy School/Cornelia Read

Rätt många titlar kan prickas av, som synes! Av det jag läste var en del riktigt bra, framför allt Don't Breathe a Word och Wool. Och Sandman är alltid Sandman. De flesta av böckerna var klar läsvärda, även om några inte riktigt levde upp till vad jag hade hoppats (Myerson, Hannah och Yancey). Vad man kan konstatera är att det varit en helt ok lässommar, men att jag inte kommit mig för att blogga om alla böcker som jag läst. Min plan är dock att se till att det kommer fler recensioner framöver.

Bland böckerna jag inte läste finns tre tegelstenar: The Diviners och så de två tjockisarna av Stephen King. De två senare finns stå tillbaka för Det mörka tornet, som blev sommarens King-projekt. The Diviners tror jag är riktigt bra, liksom också böckerna av Benedict Jacka och Cornelia Read. Men de får läsas en annan gång. Detsamma gäller Fred Vargas som jag hört mycket positivt om, men när jag plockar upp någon av hans böcker för att läsa känns det aldrig rätt. Så blev det med Budbäraren, vi får se om den får en ny chans vid senare tillfälle. 

Och det var sommaren. Nu är det officiellt höst enligt min tideräkning (så det så!), vilket jag tycker är rätt skönt. Jag ser fram emot gråa dagar när man kan sitta inne med en bok och en tekopp medan regnet strilar ned utanför. Välkommen hit, kära höst! 

4 kommentarer:

 1. Jag välkomnar också hösten. Känns som att det varit sommar alldeles för länge nu.
  Och jag är mäkta imponerad av hur mycket du hunnit läsa i sommar! Min lässommar har varit den sämsta på länge, men jag hoppas kunna kompensera för det nu i höst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den här sommaren har på något sätt varit helt osannolikt lång! Fick huvudvärk av solen idag, kändes som att det räcker med sådant för i år... Men visst har jag hunnit läsa en hel del, det insåg jag när jag prickade av titlarna på listan. Jag var ledig rätt länge i år, för första gången på länge och det var otroligt skönt!

   Radera
 2. Läste mycket i somras. Framför allt frossade jag i svenska deckare. Jag läser mycket deckare och särskilt på sommaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Deckare är väl sådant som det passar att frossa i, nästan oavsett årstid! Det är inte riktigt min favoritgenre, men en och annan läser jag i alla fall.

   Radera