Böcker

Böcker

torsdag 27 december 2012

Nya böcker under våren


Jag utlovade ju för några veckor sedan en rapport om nya böcker som ges ut under våren, och här kommer den nu! Detta är första delen och handlar om vuxenböcker, del två kommer att handla om ungdomsböcker.

Hur var det nu, är det sant att det inte är särskilt mycket spännande att vänta under våren 2013? Nej, det vill jag väl inte påstå, jag tycker det ser ut att finnas en hel del lockande i förlagens reklam för vad som är på gång. Sedan vet man ju inte hur bra böckerna verkligen är, men det blir en senare historia.

Bland svenska författare finns flera stycken som kommer bli spännande att läsa:

- Bunkern av Hanna von Corswant (januari). Kallas i förlagets reklamtext för "en klassisk skräckberättelse där de döda är lika levande och närvarande som vi själva. Men här finns även djuren: gråsuggorna, fästingarna, fladdermössen. De som tar över, som kryper inpå."

- Doktor Joseph av Anders Roman (mars). Första delen i en serie och handlar om en man som med voodoo "förhäxar sin gamla arbetsplats, sin granne och alla andra han stört sig på, men han välsignar även dem som gjort honom gott. Med detta öppnar han dock en dörr som han stängde för många år sedan. Mörka krafter som letat efter Joseph ända sedan han flydde till Sverige från Haiti får nu upp ett spår och dras mot Stockholm för att göra upp med honom en gång för alla."


- Borde vara död av Paul Eggert (mars) kallas för "en mörk fantasy som skonings­löst griper tag i läsaren". Den handlar om Sebastian, som är "socialarbetare på ett boende för hemlösa på Hisingen i Göteborg. Här möter han de som lever på samhällets botten: missbrukarna, de mentalt sjuka, de kriminella. Men han har aldrig mött någon som Isa förut. När Isa kommer till boendet börjar märkliga saker hända. Personer hon talat med tar plötsligt livet av sig, en efter en. Sebastian är säker på att Isa döljer något bakom sin mänskliga fasad. Och vad Isa inte vet är att Sebastian inte heller är exakt den han utger sig för att vara."

Takao – en skräckhistoria av Jenny Milewski (mars), författaren till Skalpelldansen. Den handlar om studenten Sara som bor i en studentkorridor, där "steg för steg förvandlas tillvaron i korridoren till ett skrämmande kaos. Sara och hennes korridorskamrater ställs inför en verklighet där tentaångest överskuggas av en betydligt större utmaning. Att överleva."

Utöver detta kan det konstateras att flera utländska böcker kommer att komma på svenska under våren. Bland dessa finns Livrädd/Dead Scared av S.J. Bolton (mars), Weirdo av Cathi Unsworth (april) Hemlös/Blameless av Gail Carriger (maj) och Magikerna/the Magicians av Lev Grossman (januari). Den senare boken trodde jag skulle komma redan under hösten 2012, men det är i alla fall trevligt att se att den här på väg nu. Och så får ni inte glömma Den mörka staden/The Dark and Hollow Places av Carrie Ryan (april), men det är väl ingen risk med tanke på hur mycket jag tjatat om den redan...

Slutligen kommer det också en hel del tidigare utgivna böcker i pocket nu under våren. Några som jag rekommenderar till den som inte redan läst dem är:
- Varma kroppar av Isaac Marion (mars)
- De utvalda. Monstrets dotter av Kristin Cashore (mars)
- Smittad av Johanna Strömqvist (mars)
- De dödas ljus av Björn B. Jakobsson (mars)
- Tistelblomman av Amanda Hellberg (december 2012)

Man kan alltså konstatera att mars både blir den stora pocketmånaden och den månad då mycket annat kommer att ges ut. Det ser med andra ord ut som att man kommer att kunna ladda upp med en hel hög färska böcker till påskledigheten!

Uppgifterna i det här inlägget kommer från Svensk bokhandels katalog Vårens böcker 2013.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar