Böcker

Böcker

lördag 29 december 2012

Mer om vårens böcker


Bland de nya barn- och ungdomsböcker som kommer att ges ut under våren kan man hitta flera titlar som verkar synnerligen intressanta. Något man snabbt kan konstatera är trenden med barnböcker som handlar om vampyrer verkligen inte visar några tendenser att vara på väg att avta. Till exempel kommer under våren Vampyrernas bal av Martin Widmark (maj), Vikingar och vampyrer av Katarina Mazetti (april) och Silverkällan av Gull Åkerblom (januari). Det känns betryggande att det uppväxande släktet redan från tidiga år kommer att skolas in i skaran av vampyrvänner. Mouahahahaaa... (Ooops, sorry!) I alla fall finns det säkert både en och annan spirande liten goth som kommer att bli lycklig över att få läsa de här böckerna.

Om vi går över till ungdomsböckerna finns en hel del titlar som säkert kommer att uppskattas även av vuxna. Några som ser ut att vara läsvärda är:
- Besvärjelser och beskydd av Maria Friedner (maj) som skall handla om "feer, sexiga demoner och bittra vättar i en vanlig svensk småstad".
- Blodsmagi/Blood Magic av Tessa Grafton (januari) om tonårsflickan Silla som efter  föräldrarnas död får veta att hennes pappa hade kunskaper om magi – och att hon själv också har magiska förmågor.
- Kretsen/the Raven Boys av Maggi Stiefvater (mars) är första delen i en serie om fyra pojkar på en internatskola som bildar ett hemligt sällskap och söker efter en gammal kungagrav.
- Spegeln – en skräcksaga/The Mostly True Story of Jack av Kelly Barnhill (mars) är "vacker och magisk sträckläsning för bokslukarna" om pojken Jack som "tvingas tillbringa sommaren med sin morbror och moster i Hazelwood. Där verkar hela byn ha väntat på honom."  
- Barnkolonin av Kerstin Lundberg (april) handlar om Joel vars föräldrar skall driva ett pensionat i en före detta barnkoloni. Spökar det där? Eller är det Joel som håller på att bli galen?

Uppgifterna i det här inlägget kommer från Svensk bokhandels katalog Vårens böcker 2013.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar