Böcker

Böcker

torsdag 6 december 2012

En alldeles egen zombie


Så du vill ha en egen zombie, som bara är din? Mmmm, men det får du inte! Nej, du får göra som alla andra och nöja dig med att läsa böcker och titta på film istället.

För personer med zombielängtan finns det för tillfället en hel del att välja på och mer är på väg. Förutom många böcker som förefaller ha blivit stora framgångar (av Carrie Ryan t.ex.), verkar det som att zombier har gått och blivit riktigt stora på filmfronten på senare år. Tv-serien Walking Dead är ett exempel på det, dessutom är flera storfilmer med superkända skådespelare i huvudrollerna på väg att ha premiär. Att det görs zombiefilmer är ju i sig inte något nytt, däremot att det är mainstreamproduktioner som vänder sig till en bredare publik. Det här är filmer som är tänkta att visas på biografer, inte gå direkt till dvd-hyllan. 2013 kommer att bli year of the zombie på vita duken!

- World War Z är en filmatisering av den mycket bra boken med samma namn (Världskrig Z: en muntlig historik över zombiekriget av Max Brooks) och har ingen mindre än Brad Pitt i huvudrollen. Premiär blir i juli nästa år. IMDb har mer information och en trailer.

Warm Bodies är också från början en alldeles utmärkt bok (Varma kroppar av Isaac Marion). Denna zombieromans med en riktig zombiesnygging som huvudperson har premiär i april 2013. Mer information och en trailer finns på IMDb.

- Hanteringen av odöda av Johan Ajvide Lindqvist är också på väg att bli film, i regi av Kristian Petri. Något releasedatum har jag inte hittat, mer än att det nog är nästa år. Någon trailer verkar inte ha kommit ännu, men en lista över skådespelarna hittar man här. 

Kan man inte vänta tills när de här filmerna har haft premiär, så finns det mycket redan utkommet att välja bland. Ett tips är den brittiska komedin Cockneys vs Zombies där stentuffa pensionärer slåss med zombier som attackerar ålderdomshemmet där de bor. Det är blodigt, mycket fula ord och rätt kul... 


Och i dessa tider av Hobbitväntan kan man fundera en stund över hur mannen med en annan zombiekomedi på meritlistan kunde anförtros miljarder dollar för att göra multipla Tolkienfilmatiseringar. Braindead är en tidig Peter Jackson-film som innehåller en del oförglömliga scener (jag säger bara: kring matbordet...).

4 kommentarer:

 1. Vet inte om jag skulle vilja ha en egen zombie. De känns lite sega... Men jag blev glatt överraskad att de ska filmatisera World War Z! Har inte läst ut boken helt förvisso, men jag tycker ändå den är grym! Måste se till att få den utläst innan nästa sommar - inte för att det borde bli några problem ;)
  Resident Evil: Retribution kom ju i år dessutom. Fast tycker det blir mer och mer science fiction-varning på dessa filmer även om jag gillar dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det, Resident Evil glömde jag bort! I alla fall skall det bli spännande att se vad de gör av World War Z. Trailern ser rätt lovande ut, men man vet ju aldrig... :)

   Radera
 2. och så finns ju den här boken, knit your own zombie :D
  http://www.bokus.com/bok/9781908005489/knit-your-own-zombie/

  med kardborreband så man kan plocka loss och sätta ihop kroppsdelar lite hur som helst, hehe...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Det här var ju en underbar bok, en sådan zombie vill jag verkligen ha -- tack för tipset!:D

   Radera