Böcker

Böcker

måndag 17 juni 2013

Mer om höstens böckerVarför sitta ute i den trista solen när man kan hänga framför datorn och fundera över vilka av alla nya böcker man skall kasta sig över direkt när de kommer ur tryckpressarna? Ett bra sätt att få veta vad som är på gång är att läsa Svensk bokhandels katalog Höstens böcker, som kommit nu i dagarna. För egen del har jag studerat den noga, och häromdagen skrev jag ett inlägg om översatta böcker. Idag kommer fortsättningen, som handlar om svenska författare som enligt planerna skall ge ut nytt under hösten.

Här är ett urval av titlar ur katalogen, av böcker som jag tycker verkar särskilt lovande (dvs. som innehåller övernaturligheter, skräck och diverse otäcka och dystra saker).

 • Snögloben av Amanda Helleberg. Fjärde boken i serien om den synska Maja Grå. (augusti)
 • På gränsen av Johanna Strömqvist. Fortsättningen på Smittad, vilket möjligen innebär en Stockholmsskildring med obehagliga vampyrer. Vampyrer lär det definitivt vara i alla fall. (september)
 • Anden i glaset av Ewa Christine Johansson. Ungdomsbok om tre flickor som prövar en gammal läskig lek, vilken blir mycket mer på allvar än de hade kunnat föreställa sig. (september)
 • Jungfrustenen av Michael Mortimer. Ett hemligt nätverk av forskare gör allt för att komma åt en mystisk ask.  Konspirationer, ond bråd död och farliga hemligheter. (september)
 • Stockholm Octavo av Karen Engelman. Oroliga tider under sent 1700-tal, en mystisk spådom och en komplott att mörda kungen. (september)
 • Rörgast av Johan Theorin. Den gamle skepparen Gerlof, bekant från Teorins tidigare böcker, råkar på obehagliga saker på Öland. (oktober) 
 • Nyckeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Äntligen den tredje och sista delen i Engelsfors-trilogin, och enligt förhandsryktena blir det en riktigt tegelsten. (november)
Ett antal intressanta titlar finns det alltså även på svenska, tillsammans med de översatta helt enkelt en himla massa att läsa. Det blir en bra bokhöst, det känner jag på mig! 

2 kommentarer:

 1. Rörgast och Nyckeln är given läsning hos mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nyckeln tror jag stenhårt på! Sedan är det trevligt att Theorin skriver om Öland igen, det låter som att Rörgast kan vara lika bra som Skumtimmen och Nattfåk. Hoppas! :)

   Radera