Böcker

Böcker

tisdag 11 juni 2013

Sommarlov med Stephen King

Mitt allra första intryck av Stephen Kings helt nyutkomna bok Joyland när jag packade upp den ur kartongen var att den kändes ... anspråkslös. Det var inte riktigt den känsla jag hade förväntat mig, men den består även efter att jag läst klart boken. Jag menar absolut inte att den var en besvikelse, men det känns som att vi läsare får en liten bagatell som kan hålla oss lugna till hösten. Då kommer ju The Big Thing som vi väntat på så länge – Doctor Sleep, uppföljaren till den stora Kingklassikern The Shining.

Joyland handlar om Devin Jones, en collegestudent med brustet hjärta och sommarjobb på ett nöjesfält (som heter Joyland). Där får han slita hårt hela sommaren, bland annat genom att utklädd till Joylands maskot (en hund) roa besökande barn. Jobbet trivs han bra med trots alla timmar i varm hundkostym, värre är de ensamma nätterna då han lyssnar på the Doors, läser Sagan om ringen och ältar det faktum att han nyligen blivit dumpad av tjejen han hade hoppats skulle vara hans livs kärlek.

Men Joyland är ju en bok av skräckmästaren nummer ett, då borde det väl finnas med något otäckt också? Visst, ett nöjesfält måste ha ett eget spöke (visste ni inte det?), så även Joyland. En flicka har ett antal år tidigare blivit mördad där, inne i spökhuset till råga på allt. Och då bara måste hon ju spöka därinne också, på ett sätt som gör att enbart personalen förstår att hon inte ingår bland den ordinarie rekvisitan. Jag tycker dock inte att Stephen King gör så mycket av de övernaturliga elementen, även om spänningen stiger mot slutet av boken. Spökhistorien är viktig, men är mest ett slags litet lagom mysterium som man får fundera på parallellt med den riktiga handlingen. För egentligen är det här berättelsen om hur Dev hanterar övergången till att bli vuxen, börjar ta ansvar för sitt liv och får nya perspektiv på tillvaron. Särskilt mycket till skräck är det inte.

Alltså, Joyland är långtifrån en bok man blir vettskrämd av. Men det är en rätt gullig coming of age-historia som man mycket väl kan lägga ett par timmar på. Det är väl gott så, men nu väntar vi med spänning på något riktigt, riktigt bra och otäckt i nästa bok!

2 kommentarer:

  1. Eftersom jag fick boken med posten idag vågade jag inte riktigt läsa din recension :) Men jag ser också fram emot sommarlov med King! Din recension av NOS4A2 som jag just läst ut vågade jag i alla fall läsa och gillade hur du beskrev den. Jag kan hålla med om det mesta där!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst kan man få litteraturtips genom att läsa recensioner, men samtidigt är det enklare att bilda en egen uppfattning om en bok om man inte först läst vad alla andra tycker. Men efteråt är det intressant att jämföra, inte minst för att se om andra fastnat för samma saker. Ibland är det rätt olika hur man uppfattat en bok! :)

      Radera