Böcker

Böcker

torsdag 20 juni 2013

Semester när den är som värst

Av någon anledning verkar nästan alla böcker jag läst på sistone på olika sätt handla om semester eller sommarlov. Fast några trevliga och avkopplande ledigheter förekommer knappast i de böcker jag läser, och det gäller i högsta grad också för The Quickening av Julie Myerson. I den boken åker ett nygift par, Rachel och Dan, på bröllopsresa till en riktig paradisö i Karibien. Men ingenting blir som de hade hoppats, för de har inte ens hunnit till hotellet innan Rachel börjar märka att något inte riktigt stämmer. Efterhand blir allting mer och mer konstigt och otäckt. Är det så att hennes nyblivne make döljer någon slags hemlighet för henne? Och inbillar hon sig, eller är det verkligen så att möblerna flyttar på sig och glas går sönder fastän ingen rört dem? Är till och med hennes liv i fara, och vem är i sådana fall ute efter henne?

The Quickening är enkelt och effektivt berättad, med en ganska snart rejält obehaglig stämning. Man riktigt känner den heta solen och den klaustrofobiska känslan av att vara fången på en plats man inte kan komma ifrån. Inte så att Rachel egentligen är instängd, men ni vet: flygresan hem är bokad till en viss dag och alla andra njuter av sin semester. Då är det rätt svårt att bara ge sig av även om man tycker att allt är fruktansvärt. Dessutom vågar Rachel inte lita på någon, inte ens sin man. Som läsare inser man snart att det inte heller går att lita på henne. Det här är en sådan där historia där man i det längsta inte vet om huvudpersonen är omgiven av galna mördare, livsfarliga spöken eller helt enkelt är skvatt galen.

Är det bra då? Tja, på sätt och vis. Det här är en mörk och spännande bok som man snabbt slukar för att få veta vad som händer (även om själva grejen med det hela var lätt att lista ut på ett ganska tidigt stadium...). Problemet är bara att jag har svårt för Rachel, hon känns allvarligt talat ganska gnällig och nästan som att hon redan från början vill att deras smekmånad skall bli förstörd. Rätt tröttsamt och klyschigt är det också att hon som alltför många kvinnor inom modern skönlitteratur hanterar sin ångest med att hoppa över måltider. Om allt annat går å helvete får man väl i alla fall se till att vara smal, inte sant?

Sedan är väl inte det här heller rätt bok att läsa när man själv snart skall ha semester. Visserligen kommer jag definitivt inte att åka till någon strand i Karibien, men jag hade ändå tänkt mig att ha det trevligt tillsammans med familj och vänner. Att då läsa om ett par som upplever en riktigt helvetessemester och där det dessutom är rejält dåligt stämning dem emellan... Nej, det är inte något man vill skall sätta tonen inför den egna ledigheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar