Böcker

Böcker

lördag 15 juni 2013

Böcker att se fram emot under hösten!Så här när sommaren precis börjat är det väl många som inte ens vill tänka på att det faktiskt inte är så långt till hösten. För egen del tycker jag dock att hösten är en trevlig årstid och en bra sak är att det alltid brukar ges ut många spännande böcker då. Sommaren är ju däremot mer av en stiltjeperiod på den fronten.

Svensk bokhandels katalog Höstens böcker som kom igår ger utmärkt tillfälle att drömma sig bort till mörkare månader för den med andra preferenser än sol och värme. Och efter en genombläddring av katalogen kan jag konstatera att det finns en hel del titlar som verkar klart lovande. Idag tänkte jag titta litet närmare på utländska böcker som kommer att ges ut på svenska, medan svenska författare får vänta till ett senare blogginlägg.

Här kommer en liten kalender att för den som vill planera hösten:

Augusti

 • Ön av Jana Vagner. Kallas av förlaget (Ersatz) för "en rysk The Road". Ett muterat virus dödar alla i sin väg, en familj beslutar sig för att fly ut i ödemarken för att rädda sig undan. 
 • Mörk ängel (Daughter of Smoke and Bone) av Laini Taylor. Urban fantasy som bland annat utspelar sig i Prag.
 • Det svarta hjärtat (Black Heart) av Holly Black. Del tre i serien som började med Den vita katten, om Cassel som är en "berörare" med magiska krafter. 


September

 • Beautiful Creatures. Svåra val, magiska hemligheter (Beautiful Darkness) av Kami Garcia och Margaret Stohl. Del två i serien, frågan är dock om den magiska södernkänslan finns kvar i den här boken också? 
 • Drömgångaren (The Bone Season) av Samantha Shannon. Första delen i serie som utspelar sig i en dystopisk framtid där huvudpersonen bryter sig in i andra människors psyken för att leta information.
 • Insurgent av Veronica Roth. Ännu mer dystopi blir det i fortsättningen på Divergent.  


Oktober

 • De fördömda (The Accursed) av Joyce Carol Oates. Gotisk skräckroman som utspelar sig bland de rika och mäktiga i förra sekelskiftets Princeton. I katalogen kan man notera att förlaget valt det litet mer diskreta av de två omslag som boken har på engelska. 
 • Marina av Carlos Ruiz Zafón. Återigen skriver Zafón om ett mystiskt Barcelona med människor som döljer de mörkaste hemligheter. 
 • Ödemark av Yrsa Sigurdadottir. Utspelar sig på Grönland där tre islänningar försvunnit på en ödslig plats som det sägs vila en förbannelse över. 
 • Legend av Marie Lu. Ytterligare en dystopi, i en framtida genommilitariserad stat tvingas två ungdomar med mycket olika bakgrund samarbeta för att överleva 


November

 • 22/11 1963 (11/22/63) av Stephen King. Alla vet vad som hände det datum som gett boken dess titel. Men tänk om man kunde resa tillbaka i tiden till just den dagen..? 
 • Steglitsan (The Goldfinch) av Donna Tartt. Riktigt har jag inte hämtat mig från överraskningen som jag skrev om igår, nämligen att Donna Tartts så hett efterlängtade nya bok får den här i mitt tycke helt omöjliga svenska titeln. Nåväl, jag skall sluta tjata om den saken och konstaterar att peppen ändå är total. 
 • Magikernas kung (The Magician King) av Lev Grossman. Del två efter den tidigare utgivna Magikerna. 
 • Kvinnan i svart (Woman in Black) av Susan Hill. Klassisk gotisk skräck av det läskigare slaget, äntligen på svenska.
 • Stad av aska (City of Ashes) av Cassandra Clare. Andra delen i serien om demonjägaren Clare, som dras allt djupare in i det magiska New York som hon upptäckte i den första boken. 

Som ni ser kommer det att finnas mängder av sprillans nya böcker att välja på under hösten. Och då är detta ändå bara ett ganska begränsat urval av översatta böcker, det finns mycket mer utöver det här. Någon brist på saker att läsa kommer vi inte att lida av, det är säkert. Om allt är så bra som man hoppas, det återstår dock att se.

4 kommentarer:

 1. Ser ut att bli en bra höst!

  SvaraRadera
 2. Bra höst! Köpte beautiful arkness direkt när jag hade läst ut den första, fast har ännu inte läst den. Känns nu som om jag kunde ha väntat på översättningen :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar vara rätt vanligt på sistone att förlagen snabbar på med att ge ut flera delar av en serie/trilogi. Och det är bra, för det är så trist att behöva vänta åratal för att kunna läsa alla delar. Men såklart, om man köper nästa bok på engelska kan det kännas litet snopet om den finns på svenska nästan på direkten...

   Radera