Böcker

Böcker

onsdag 8 januari 2014

Arkiv X, säsong 10

Den stora Arkiv X-abstinensen har jag skrivit om förut här på bloggen, den där som kan få en att dra ned persiennerna och begrava sig med avsnitt efter avsnitt trots att man sett dem många gånger förut. Visst vore det trevligt med något nytt från mina favoriter bland FBI-agenter (tillsammans med agent Cooper, förstås!). Eller..? När tv-serien lades ned efter nio omgångar var det väl ingen som egentligen sörjde den saken. Det kändes då som att den nog hade hållit på ett par år för länge. Mulder och Scully var knappt med längre och alla konspirationer, aliens och mystiska händelser hade dragits så många varv att det inte riktigt upplevdes som intressant eller angeläget att hänga med i dem.

Men nu har det går tolv år (serien lades ned 2002) och filmen I want to believe från 2008 är också rätt avlägsen. Då går det inte låta bli att bli nyfiken när The X-Files Season 10 har kommit upp i serieversion. Liksom i den senaste filmen är det här återigen Mulder och Scully som är huvudpersoner, även om agent Doggett gör ett kort inhopp. De bägge har lämnat FBI och lever ett nytt liv under andra identiteter för att det inte skall gå att spåra dem tillbaka till allt som hände kring deras arbete med X-files. Av den anledningen blir de rätt förvånade av ett besök från en person från förr som kommer för att varna om att någon är dem på spåren. Snart börjar mystiska personer dyka upp, liksom även många gamla bekanta ansikten från FBI-tiden (en del väldigt oväntade). Frågan är dock vad det här är för mystiska individer och vad de är ute efter. Och vem kan man lita på? Den gamla arkiv X-devisen "trust no one" känns helt plötsligt mer aktuell än någonsin.

Jo, det är roligt att läsa det här. Verkligen. Det är många kära återseenden, en handling som är både mystisk och rätt obegriplig samt Mulder och Scully i gammal god form. Precis som man minns att det var och just så som man vill ha det. Nu är det här volym 1 och fler delar kommer framöver. Om storyn håller i längden återstår att se, men i den första boken är det litet grann som att återuppleva tv-serien när den hade sina bättre dagar. Och det är väl ett helt ok betyg till en sådan här bok?

3 kommentarer:

 1. Åh jag vill jättegärna läsa den!!!!!

  SvaraRadera
 2. Åh, det verkar ju otroligt spännande! Jag tycket också, tyvärr, att det var dags när man la ner TV-serien där mot slutet, även om den i det stora hela är en av de bästa som har gått på tv (tillsammans med Twin Peaks, Once Upon a Time, Heroes och Game of Thrones). Har du läst Kerstin Ekmans "Hemligheter vid vatten"? Jag tänkte eftersom att du också verkar gilla Twin Peaks, jag tyckte att den hade lite samma känsla, fast med ett deprimerande, svenskt filter över sig...

  SvaraRadera
 3. Men, vilken trevlig blogg du har här!
  Alltid kul när man träffar på andra som inte heller kan komma över en tv-serie som lades ner för över tio år sedan! Har köpt X-Files: Season 10 i lösnummer. Tycker serien gör det den ska - mättar ett fans abstinens. Den flirtar ganska mycket med fansen (som att återuppväcka döda favoritkaraktärer mm). Detta är på både gott och ont.
  Nu får jag vara så fräck och promota min egen blogg, som innehåller en recension på nr 1-8, samt en serie inlägg under temat The X-Files. Kanske kan vara av intresse:
  http://preferenser.wordpress.com/tag/tema-the-x-files/

  I övrigt verkar din blogg mycket intressant. Ser att du i mångt och mycket gillar samma saker som jag! Sånt är ju alltid kul.

  SvaraRadera